23 сирийци са открити в турски камион при опит да излязат нелегално от страната. Засечката е станала вчера в 5 часа на Дунав мост. На пункта спрял камион с турска регистрация, а 31-годишният шофьор представил документи за превоз на вафлени кори за Германия.
От пръв поглед граничните служители установили, че страничното въже на покривалото на каросерията е прекъснато и после съединено с игла в стъклена тръбичка. Направена била проверка с газ анализатор, който отчел завишени стойности на въглероден двуокис, какъвто не трябва да има покрай вафлените кори.
Камионът бил пратен за преглед със скенера. Тогава на екрана се появили силуети на хора, наредени прави по цялата дължина на каросерията. От камиона били свалени 23 мъже от Сирия на възраст от 18 до 49 години. Някои от тях имали документи за имигранти, но всички били влезли нелегално в България и престоявали в различни лагери. 
Сирийците и водачът са прибрани в ареста, за камиона пристигнал друг шофьор от Турция, за да откара стоката до Германия. Тепърва ще се установява откъде бегълците са се качили в каросерията на камиона, който в неделя пообед е влязъл в страната през граничния пункт в Лесово. Ще се проверява и колко пари са обещали на шофьора и колко са му дали в аванс. Материалите по случая са изпратени в прокуратурата.
Ден по-рано 19-годишен сириец е заловен без документи, докато се оглеждал за камион, в който да се скрие, за да мине нелегално Дунав мост. Валид Дж. се въртял доста време на бензиностанцията преди граничния пункт в неделя следобед. Привечер подозрителното поведение на чужденеца направило впечатление на работниците и те се обадили в Гранична полиция. Така сириецът е задържан.
В събота пък в автобус от София за Букурещ граничните служители са открили двама пакистанци, които искали да напуснат страната с фалшиви български лични карти. Нескопосано направените документи веднага направили впечатление на униформените и те пратили пакистанците в ареста.