Въпреки студеното време християни от всички енории вчера се събраха в двора на църквата „Св.Николай Чудотворец“ в Русе, за да посрещнат мощехранилницата с частица от тялото на св.Николай Мирликийски. Ценната майсторски резбована кутийка беше донесена от Разград от архимандрит Виктор Мутафов, който прочете молитва към светеца. В съслужение със свещеници от храма и председателя на настоятелството отец Антоний бяха изпълнени и две песнопения, посветени на св.Николай.
Светинята ще остане за поклонение в църквата „Св.Николай Чудотворец“ до неделя след вечерня, поясниха от църковното настоятелство.
Мощите са дарение от румънската църква на разградския храм „Св.Николай“, който за трета година изпраща своята ценност при русенските вярващи. Най-голямата част от тялото на покровителя на банкери и рибари се съхранява в италианския град Бари, мощи има и във Венеция. В знак на добро отношение католическата църква е предоставила частици от тялото на светеца и на православни общности. Храмът „Св.Николай“ в Разград е единствената българска ортодоксална църква, която притежава такава светиня.