Със 72% намалява броят на фалшивите стоки, заловени по българските граници. През 2013 г. са конфискувани 562 хил. такива предмета. Това сочи доклад на Европейската комисия за заловените на граница стоки, за които има подозрения, че нарушават интелектуалната собственост.
Най-много фалшиви стоки, заловени на граница, е имало в Италия, където броят им надвишава 4,9 млн. Страната отчита спад спрямо предходната година с едва 19%. Най-тежко е положението в Полша, където броят на конфискуваните продукти е нараснал със 786% за година през 2013 г.
Отличник в това отношение е Малта, където броят на заловените по граница фалшиви предмети намалява със 713% през 2013 г., но все още цифрата им е висока – над 1 млн. Най-малко пък е броят им в Естония - едва 4 хил.
За целия Европейски съюз данните сочат, че са заловени близо 36 млн. стоки, за които се подозира, че нарушават правата на интелектуалната собственост. Въпреки че стойността е по-малка от предходни години, обемът на конфискуваните предмети се равнява на 760 млн. евро.
Най-голям дял от заловените имитации държат дрехите - 12%, следвани от лекарствата - 10%. Основният вносител на такива стоки продължава да бъде Китай, посочва още ЕК. Страната доставя 66% от всички фалшиви предмети, а 13 на сто идват от Хонконг. Други водещи страни в това отношение са Турция при парфюмите и козметиката и Египет при храните.