Камен Минков е новият председател на общинската организация на СДС в Русе, който беше избран с мнозинство на събрание в събота. Член е на партията от 1996 г. и досега беше заместник-председател на русенските сини.
Минков е роден на 12 октомври 1967 г. в Русе в семейството на учители. Завършил е СОУ „Христо Ботев“, а след това Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ с профил „Биология и химия“. От 1998 г. е учител по биология в Гимназията по дървообработване и вътрешна архитектура, като има Втора професионално-квалификационна степен. Той е и сертифициран оценител по държавните зрелостни изпити. Член е на Ротари клуб „Русе-Дунав“. 

- Господин Минков, защо преди 17 години избрахте СДС за своя партия?
- Смятам, че това е партията, която отговаря на моите представи за истинско европейско развитие на България. Независимо от всички грешки, които се допуснаха, бяха положени здрави основи на демократичната държава. Сега времената са различни, но аз и екипът, с който ще работим заедно, ще положим всички усилия за постигане на силна десница в рамките на Реформаторския блок. Надявам се, че точно ние ще сме хората, които ще изведат България от кризата, в която се намира.
- Като говорим за местната структура, възможен ли е в Русе малък модел на Реформаторския блок?
- Истината е, че в Русе от години представителите на демократичните партии работим единно. Така се явяваме и на избори с някои нюанси. Имали сме вече няколко сбирки и в скоро време ще оповестим официално съществуването на Реформаторски блок.
- Кое наложи промяната в ръководството на СДС-Русе? Всички членове харесаха точно вас и не пожелаха отново на поста предшественика ви Юлиян Гарелов.
- Не става дума за харесване или нехаресване. Юлиян Гарелов беше председател в продължение на два мандата, а аз бях негов заместник. Това говори за приемственост. Той постъпи така, както сметна за правилно, и драма няма. Нещо повече - и двамата сме готови да работим за СДС, като аз със сигурност ще използвам в добрия смисъл на думата неговия опит и умения. Гарелов е достоен човек, който има какво да даде на партията и заедно с другите общински съветници от Синя коалиция+ВМРО ще работим в синхрон.
- От каква промяна се нуждае СДС?
- Промяна е нужна по-скоро в рамките на дясното пространство, което трябва да върви към обединение. Мисля, че това е най-същественото, което се очаква да се случи. С раздробени сили не вървят добре нещата и сега имаме вариант да сме заедно. С другите демократични партии преминахме през различни пътища във времето и сега е нужно да се обединим. Надявам се, че резултатите ще бъдат много добри.
- Не ви ли е тъжно, като си спомняте началото на СДС и сравнявате това с настоящето?
- Трябва да се признае, че вече 12 години ние сме в опозиция. При това положение останаха хората, които наистина са идейно убедени, че можем и искаме да направим нещо добро за България. Не ни е лесно, но ще се постараем да преодолеем този труден период. Оттук нататък се надявам на възход в рамките на Реформаторския блок. Не виждам друг път и категорично подкрепяме позицията на националните ни лидери.
- В Русе тази коалиция има седем съветници. Имате ли амбиция да ги увеличите?
- Това ще стане ясно на следващите избори през 2015 г. и съм оптимист, че точно така ще се получи. Първо трябва да свършим много работа и да се постараем да стигнем до хората. Ще разширяваме влиянието си, ще направим каквото е по силите ни и ще се надяваме на успех.
През 2014 г. предстоят избори за Европейския парламент и това ще е първият голям тест за Реформаторския блок. Сигурен съм, че ще дадем местен принос за демократичния избор на България. Ако тогава се представим добре, нещата могат да придобият съвсем друго измерение. Ще видим какво може да постигнем, работейки заедно.
- Какво става с клуба на СДС?
- Налага се да напуснем, тъй като не сме парламентарно представена политическа сила. Законът е такъв и не можем да го променим или да се сърдим. На сесията на Общинския съвет ще бъде разглеждан този въпрос и тогава ще се реши кога влизаме в новия клуб. Той ще е в блок „Съединение“ и се надявам да се напълни с привърженици.
- С какъв екип ще работите като общински председател?
- Ще разчитам на помощ от Калоян Кръстев, председател на младежката формация, на д-р Юлиян Щерев и на Нина Дякова, която е инженер-химик и журналист. Това е новото ръководство и предстои да изберем секретар на партията. След това започват отчетно-изборните събрания по клубовете с новите идеи за разширяване на структурите.
- Дясно мислещите хора виждат ли според вас алтернатива в Реформаторския блок, след като той се очертава да е толкова пъстър?
- Мисля, че има настройка за това и мечтаната обединена десница. Не бих искал да коментирам партиите поотделно, но това е пътят за всички. Надявам се това правителство да подаде оставка и да предложим алтернатива след демократични избори.