Искаме да се ограничи движението на тирове поне в почивните дни, за да можем да се движим спокойно по иначе тесните пътища на България в тези три-четири месеца в годината, в които си караме моторите. За това настояваха близо 200 мотористи и велосипедисти, които блокираха в събота двете платна на пътя към София и от столицата. Близо три часа момчетата с черни кожени якета не пропускаха тежките камиони, а на водачите на леки автомобили раздаваха листовки с исканията си.
Протестът бе организиран от русенските клубове „The Thunders“, „Lowlanders“ и „Щуките“, а към тях се присъединиха техни събратя от Разград и Велико Търново, както и велосипедисти.
Исканията на мотористите са за промени в законодателството, които биха укротили войната по пътищата - целогодишна забрана за движение на тежкотоварни камиони през почивните дни, прилагане на забрана за напускане на пределите на страната, когато има обвинение за престъпление с причинена смърт, както и средствата, набрани от транзитни такси и разрешителни, да се използват само за подобряване на инфраструктурата и безопастността на пътя.
Днес започваме. Към нас се присъединяват все повече хора. Това ще се случва всяка седмица, докато не се вземат мерки. Ще изпратим официални писма и до отговорните органи - ДАИ, МВР, АПИ, общини. Очакваме формирането на ново Народно събрание и правителство, пред които също ще настояваме да вземат мерки. Не може да продължава това. Тези камиони не се съобразяват с никакви знаци и карат като изоглавени целогодишно. Когато нашият брат Ивайло загина, бяхме 5 човека и другите едва се отървахме. Ако вместо нас, там имаше кола, щеше да се случи нещо още по-сериозно, разказа Пламен Иларионов от мото клуб „The Thunders“.
Идеята за подобни протестни действия за пълна забрана за движение на тежкотоварни камиони през почивните дни възникна по време на погребението на русенеца Ивайло Андреев. Той загина на пътя Русе-Бяла в опит да избегне сблъсък с турски тир, изпреварващ на завой. Шофьорът на тира тогава направи опит да избяга, а след това е бил освободен само срещу 500 лева, коментираха мотористи. Според тях много от шофьорите се опитват да спестят от времето за път като превишават скоростта и не почиват, а разчитат на енергийни стимулатори.
Айде сега кажете ми къде в България има паркинг, където аз да остана с камиона си, да се изкъпя като човек и да изчакам почивните дни, коментира в създалото се напрежение Петър Стойнев, шофьор на тежък камион от Своге. Самият той не се бил прибирал повече от месец у дома след тежък курс до Лондон и обратно. Според него най-важно е да има контрол и държавата да създаде условия на шофьорите - нормални пътища и паркинги поне с баня. Да не говорим само за богатите държави като Германия и Англия - да видим какво правят комшиите в Румъния - при Дунав мост 2 направиха такива пътища, че ги изнесоха извън селата, караш и пееш, с околовръстни на градовете, а тук - такъв зор само докато се добереш до Видин от София, че не ми се говори направо, продължи Стойнев, докато той и колегите му не много търпеливо изчакваха края на блокадата до хижа „Приста.