Служителите на общинското предприятие „Комунални дейности“, за разлика от чиновниците в Общината, все още не са взели премии. Това стана ясно вчера, след като работници с електронно писмо до „Утро“ настояха да питаме кмета кои са тези, които са получили бонуси през ноември. Повод за техния въпрос бе публикуваният в броя ни от понеделник материал „Общинските служители с премии до една работна заплата“, в който кметът Пламен Стоилов твърди, че допълнително материално стимулиране има и за хората от общинските предприятия.
След наша проверка вчера се оказа, че бонуси за „Комунални дейности“ наистина ще има, но те ще бъдат получени за Коледа. Зам.-кметът по комунални дейности Свилен Иванов обясни, че хората ще вземат до 200 лева допълнително през декември.
През декември с допълнителни средства ще бъде стимулиран и персоналът на здравните кабинети в детските градини и училищата, в яслите и Млечна кухня, уточни пък директорът на дирекция „Здравни и социални дейности“ Мариела Личева. Те обясни, че средствата са от икономиите във фонд „Работна заплата“. Докато общинска администрация взема премии само два пъти в годината, то на хората в здравния сектор се раздавали допълнителни средства на всяко тримесечие. За първите две тримесечия на 2013-а медицинските сестри в училищните кабинети и детските градини взеха по 460 лева, а в яслите - по около 250 лева, коментира Личева.
За последното тримесечие сумите още не са изчислени, заяви общинският директор. Личева обаче подчерта, че размерът зависи от това колко незаети щатни бройки има, колко души са били в неплатен отпуск и болнични.