Петият национален събор на хърцоите ще премине под названието „Песен от сърце извира, стъпка от душа се ражда“. Фолклорният празник на изключително интересната със съхранените нрави и обичаи група ще се проведе на 16 август в село Кацелово. Той се организира от местното читалище „Никола Вапцаров“ и ще премине под патронажа на кмета на община Две могили Николай Христов.
В събора ще вземат участие групи, представящи народните традиции и обичаи, фолклорни певчески и инструментални състави, танцови групи и ансамбли и индивидуални изпълнители, които ще изпълнят по една бавна и една бърза песен.
Целта на събора, който се провежда за пети път, е да съхраним и популяризираме хърцойската общност, да запазим народните традиции и обичаи, автентичните носии и ястия, като ги покажем и на най-младото поколение, казват организаторите. И подчертават, че тази година съборът няма да има конкурсен характер, а участниците ще могат да опитат характерните хърцойски гозби по време на безплатния обяд, който ще бъде осигурен за тях.
Все още има време да направят своите заявки самодейците, които са пропуснали да го сторят досега - крайният срок за записване изтича на 5 август.