Един от най-гъсто населените квартали „Чародейка“ има първа нова детска градина 36 години след построяването на последното детско заведение в района. Това е филиалът „Светилник“ на детска градина „Червената шапчица“, който вчера бе официално открит и осветен от отец Георги. Името „СВЕТИЛНИК“ всъщност е абревиатура на „Социално включване чрез единодействие на терапевти и институции за лесно достъпни, нови, интегрирани консултации“.
Новият филиал е изграден с 1 340 216 лева, безвъзмездна помощ от Международната банка за възстановяване и развитие по проект „Социално включване“ на социалното министерство. В него наесен ще има 100 деца на възраст от 3 до 7 години, разпределени в 4 групи. Те ще се отглеждат в отлични условия и ще играят на модерни площадки в широкия двор. Впечатление правят красивите приказни сюжети, изрисувани по стените на детското заведение. Те са дело на художничката Соня Чурова.
В „Светилник“ ще се предлагат и интегрирани социални услуги за деца и семейства. За целта са предвидени кабинети за психологически и социални консултации, за лекарски прегледи, стоматологична помощ. Целта е да се подпомогнат хората в риск, в т.ч. и на ромите.
В речта си при откриването на детското заведение кметът Пламен Стоилов съобщи, че до края на август ще бъде готова и новата детска градина в квартал „Дружба“. Така моят ангажимент към двата квартала ще бъде изпълнен, а местата в детските заведения ще се увеличат с 240, заяви Стоилов и изрично благодари на строителната фирма „Дунав“ за добре свършената работа.
Поздравления към всички, които имат заслуга за това „малко бижу“, отправи депутатът Пламен Нунев.
Директорката на „Червената шапчица“ Теменужка Тодорова пожела здраве и на децата, които ще учат в новия филиал, и на техните родители. Тя благодари за играчките, подарени на градината от ГЕРБ.
На откриването присъстваха още областният управител  Венцислав Калчев, други официални лица и граждани от квартала.