През следващите години ще бъдем свидетели на екстремни метеорологични явления, в това число и интензивни валежи и бури. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. Георги Корчев - директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.
Според него, количеството валеж не е толкова голямо, но проблемите са свързани със старата канализация, непочистените речни корита и незаконната сеч.

“През следващите години ние ще бъдем отново свидетели на такива екстремни метеорологични явления, които са свързани с интензивни валежи, каквито в момента наблюдаваме – валежи от дъжд, с интензивни валежи от град, така наречените гръмотевични бури. Но това, което повече интересува гражданите на нашата страна – възможно ли е такива екстремни явления да бъдат прогнозирани? Да, това е възможно. Възможно е и може да стане единствено и само на базата на така наречената радиолокационна информация.“, посочи доц. Корчев.

Доц. Георги Корчев каза още, че при сегашните методи за прогноза не е възможно да се каже какво ще е времето след години. Той беше категоричен, че интензитетът на екстремните явления е свързан с динамичните климатични промени в глобален и регионален мащаб.