Инициатива за създаване на Музей на студентския пищов се роди в Русенския университет, съобщи на вчерашния академичен празник 8 декември авторът на идеята д-р Велислава Донева.
Така ще се направи обзор на опитите на студентите да стигнат до мечтаната оценка без големи мъки и на хватките на преподавателите да вдигат все повече и повече бариерата пред подобни хитрини.
Виждала съм много опити за „стрелби“ и съм „разоръжавала“ доста студенти, в кабинета си вече имам една малка колекция, но ще бъда благодарна на всяко дарение от преподаватели и студенти, като анонимността на последните е гарантирана, обясни шеговито дългогодишната преподавателка от катедра Български език, литература и изкуство, която минава за едно от страшилищата на преписвачите.
През последните години преписването се модернизира в крак с бурно развиващите се технологии. Добрите стари царски пищови, навити като кинолента листчета и гравирани с игла химикали вече будят по-скоро умиление в преподавателите и снизхождение у студентите. Въпреки че те все още се ползват от традиционалистите, хит са модерните безжични връзки. Историята помни как неотдавна по време на изпити сигналът на мобилните телефони в района на Русенския университет бе заглушен. Така цял арсенал пищови не гръмнаха и много изпити останаха невзети.
Ако се съберат материали за добра експозиция, първият Музей на пищова в България, а може би и по света би бил чудесно допълнение на единствения Паметник на вечния студент у нас, изваян от скулптора Христо Танев преди повече от 40 години. След няколко премествания монументът пусна котва пред Аграрно-индустриалния факултет, където бе поставен по случай 55-ата годишнина на факултета.