Девет жени от различни държави, които са се посветили на документалната фотография, пристигат в Русе в събота. Те са от САЩ, Испания, Мексико, Великобритания и Австралия и са предприели пътешествие по поречието на Дунав със специален камион. Освен за средство за придвижване, автомобилът им служи и за изложбена зала - на всички места, където спират, те показват изложба с творби на Инге Морат и със свои собствени снимки от пътуването.
Проектът Danube Revisited, който гостува в Русе на 2 и 3 август, е посветен именно на голямата фотографка Ингеборг Морат. Тя е родена в австрийския град Грац през 1923 г., живее в Берлин, след това заминава за Париж, където пише текстове за фотографиите в прочутата Агенция „Магнум“. След като в Лондон усвоява до съвършенство фотографското изкуство, Инге Морат се връща във френската столица и става член на „Магнум“. През 1962 г. тя става третата съпруга на известния американски писател и драматург Артър Милър, с когото живеят твърде драматично и много пътуват. Фотографката умира в Ню Йорк през 2002 г.
Впрочем, Инге Морат се смята и за авторка на първото селфи - направила го е през 1958 г. в Йерусалим.
Русенци ще видят нейни фотографии и снимки на участничките в проекта в събота от 17 до 22 ч и в неделя от 15 до 18 ч в Дом Канети на улица „Славянска“.