Стефани Николаева Генкова, която тази година завърши Математическата гимназия, е първият русенски носител на национална диплома, подписана лично от министъра на образованието. Документът й бе връчен вчера от началника на Регионалния инспекторат Димитър Райнов.
Национална диплома се връчва на ученици, които имат отличен успех и изяви на национални и международни състезания. Действително е трудно постижима такава комбинация - пълен отличен за всички години, на зрелостните изпити и високи постижения извън училище, но се радваме, че се случи и с русенски ученик, коментира Райнов.
Стефани Генкова няма нито една петица по време на цялото си обучение в Математическата гимназия, а миналата година зае първо място в националната олимпиада по английски език. Безброй са наградите й и от състезания по математика и информатика, а през последните две години тя има само две неизвинени отсъствия, допълни помощник-директорът на МГ „Баба Тонка“ Тихомир Миков.
Талантливата Стефани през септември ще продължи образованието си в Единбургския университет с компютърни науки.
Не виждам нищо лошо в това младите хора да получават образованието си в чужбина, но ще е хубаво и да се върнат - лично аз не изключвам и тази възможност, каза първият русенски носител на национална диплома Стефани Генкова.