5050 русенци, които работят, са одобрени за курсовете по програмата на Агенцията по заетостта „Аз мога повече“, съобщи директорът на Бюрото по труда в Русе Баки Солак. 3144 души са включени в различните видове обучения, които позволяват на работещите да добавят нови знания и умения, за да подобрят квалификацията си. От тях 2512 души вече са завършили курсовете и са получили сертификати, обясни Солак.
Действието на програмата за обучение с ваучери по западни езици, счетоводство и компютърни умения, продължава до 31 август 2015 г. Така всички одобрени ще могат да преминат своето безплатно обучение, но нова сесия за прием на документи за кандидатстване не се предвижда, обясняват от агенцияга. Оттам припомнят, че към момента са подадени над 53 хиляди заявления, голяма част от които все още очакват да бъдат одобрени.
По другите две програми, които предвиждат обучения за безработни - „От обучение към заетост“ и „Компас“, са приключили курсовете съответно 39 и 40 русенци без работа. По „От обучение към заетост“ е осигурен стаж за 6 шивачки, по втората 7 оператори на компютри са си намерили вече работа, за други четирима са осигурени 3 месеца субсидирана заетост, каза Баки Солак.