ЦБА се готви да затвори Халите. Тази неофициална информация се носи през последните дни из Русе. Датата, която се спряга, е 6 август.
На този ден обаче е поправителният конкурс за наемател на обекта, след като на 9 юли за втори път процедурата се провали. За нея беше закупена конкурсна документация от две фирми - „Пацони маркет“ и „Билла България“, но само русенската верига на Пламен Здравков подаде оферта. Минути след откриване на процедурата обаче пълномощникът на фирмата адвокат Николай Денев обяви, че се оттеглят от играта.      
Причината - предизвестеното й декласиране заради факта, че преди време по нейна вина е бил прекратен наемният й договор за супера в „Чародейка“, което според предварително заложените условия автоматично я лишава от правото да участва в такива общински процедури до 2016 година.
Така юлският конкурс се оказа без кандидати, а съгласно обявлението поправителният бе насрочен за 6 август при същите условия.
Конкурсна документация може да се купува до 4 август, а оферти да се подават до 17,30 часа на 5 август. Затова отсега е рано да се прогнозира дали и той няма да приключи с фиаско, но няма да е изненада, ако това пак се случи.
Приказките, че ЦБА смята скоро да се изнесе от Халите, не са свързани единствено с датата на поредния конкурс.
Наше запитване в Общината показа, че „Клуб Олимпиец“, който има сключен договор за стопанисване на търговската емблема на Русе и преотдава обекта на ЦБА, е информирал кмета с писмо, че до края на юли търговската верига има вероятност да се изнесе оттам. На това основание организацията поискала контрактът да бъде развален по взаимно съгласие. Местната власт обаче отказала.
Договорът, за който става дума, преди време изтече след едногодишно удължаване, но заради конкурса през април Общинският съвет гласува той да бъде продължен отново до избора на нов наемател, но за не повече от 6 месеца. Тъй като контрактът е подписан на 11 май, срокът му изтича на 11 ноември.
Заедно с удължаването на договора съветниците гласуваха и увеличение на отчисленията за спорта от 14 000 на 16 500 лева на месец без ДДС.
Близо 2 години вече опитът на Общината да намери подходящ наемател на Халите, който да ги ремонтира според съвременните стандарти, буксува - първо заради съдебно обжалване на условията от „Пацони маркет“, а след това заради провали на процедурите. Междувременно славата на магазина помръкна, така че нищо чудно на „Клуб Олимпиец“ да не му изнася по-високата сума, която съветниците гласуваха той да плаща на спорта.
„Утро“ се опита да разговаря с представителя на „Клуб Олимпиец“, но той отказа да коментира темата.
Кметът Пламен Стоилов също не пожела да влиза в подробности, но заяви, че няма информация ЦБА да напуска Халите на 6 август. Ако и на тази дата конкурсът се провали, ще намерим друг начин Халите да не хлопнат врати, уточни той.