Биолози за пръв път дешифрираха генома на най-стария океански хищник, бялата акула, и откриха, че той до голяма степен е сходен с генетичния код на човека. Това се казва в статия, публикувана в списание BMC "Genomics".

Бялата акула (Carcharodon carcharias) е една от най-големите и древни хищни риби. Тя представлява голям интерес за учените, особено днес, когато този вид се намира на ръба на изчезването. Белите акули дълго време са оставали "генетична загадка". Майкъл Станхоуп от Корнелския университет, САЩ, и неговите колеги за пръв път са дешифрирали нейния генетичен код.

Те са проучили сърцето на бяла акула, която е била уловена от бракониери, а след това предадена на учените от американските правоохранителни органи. Станхоуп и неговите колеги са сравните гените на акулата с тези на рибата данио и на човека.

Учените са установили, че белите акули не приличат на данио - малки рибки, които служат за образец, защото са най-добре проучени. Изследователите признават, че този извод се е оказал за тях доста изненадващ: от еволюционна гледна точка данио стоят доста близко до морските хищници. В същото време сравняването на гените на акулата и човека са дали доста интересен резултат: протеините, отговарящи за метаболизма при акулите, се оказали сходни с тези при човека.

Авторите на проучването смятат, че този резултат може да се обясни с факта, че белите акули са отчасти топлокръвни риби, следователно обменът на вещества при тях е по-интензивен, отколкото при студенокръвните риби. В бъдеще учените планират да проверят своята хипотеза, сравнявайки гените на бялата акула с тези на други топлокръвни хищници. /