Ежедневни операции за контрол по пътищата от 16 до 21 часа ще провеждат русенски полицаи на пътищата за Бяла и Разград от днес. Местата, където патрулките ще дежурят, постоянно ще бъдат сменяни, за да се повиши ефективността на проверките.
В петък и събота пък от 22 часа до 1 след полунощ са планирани специализирани полицейски операции до крайпътните питейни и увеселителни заведения в региона за залавяне на пияни, дрогирани и неправоспособни шофьори.
Активната контролна дейност е по заповед на гл. секретар на МВР Светлозар Лазаров, важи за цялата страна и цели безопасност за всички участници в движението, което ще бъде доста интензивно до края на летния сезон както до морето, така и до Балкана, уточни вчера директорът на Областната дирекция на МВР Георги Великов.
Вече е направен график за пътни проверки, в който е включен целият състав от униформени. По време на движение екипите ще бъдат с включени сигнални светлини на тавана на патрулките и няма да се крият в шубраците или зад завоите, обясни началникът на сектор „Охранителна полиция“ към ОД на МВР Божидар Петков. По думите му шофьорите няма да бъдат спирани само при нарушения, а наред по холандския метод - спиране на няколко автомобила за пълна проверка. Така униформените ще могат да контролират ползването на обезопасителни колани и столчета за децата, управление след употреба на алкохол, без книжки, без технически преглед или застраховка „Гражданска отговорност“. Чрез таблети пък ще се проверява за неплатени глоби по Закона за пътищата.
В населените места ще има дежурни екипи за контрол на пешеходците и осигуряване на тяхно предимство от водачите. При установяване на неправилно спрели коли в града ще се търси помощ от паяците. Засега засиленият контрол е без краен срок.