Ако навън спре да вали, в мансардата на бл. 41, вх. Б, в квартал „Дружба 3“ продължава да тече. Нейната обитателка Марияна Димитрова показва пораженията - в коридора, банята, в стаята. Мокрото ясно си личи, образувал се е мухъл, мазилката е надигната, особено около комина. Марияна разказва, че по време на дъжда във вторник буквално е валяло в банята. Дъждът се процежда и през прозореца, тръбата в коридора е стара и също тече.
Марияна е сляпа, живее в общинската квартира заедно с майка си и дъщеря си. Семейството карало с нейната инвалидна пенсия и тази на майка й.
Казва, че се е обаждала в Жилфонд, но никой не е предприел нищо, за да се ремонтира покривът. Течът бил от няколко години, водата подмокряла стените и на съседния апартамент и на този под нея. Затова се обърнала за съдействие към „Утро“.
Запозната съм с този проблем, но истината е, че хората от входа не са предприели никакви конкретни действия, каза шефът на ОП „Управление на общински имоти“, където сега е бившият Жилфонд, Анелия Няголова.
Понеже покривът е обща част, а във входа има и частни апартаменти, решението за ремонта трябва да се вземе на общо събрание на собствениците, обяснява тя. На общо събрание се разглеждат и офертите, за да се избере най-подходящата. Всички тези документи се внасят в Общината и тогава тя участва с финансов дял, изчислен според процента на своята собственост във входа. Няголова поясни, че инициативата трябва да е на етажната собственост. И дава за пример вход А на същия блок. Там хората спазили процедурата, а Общината платила своя дял.
Главният архитект Живка Бучуковска също коментира казуса. И тя като Няголова бе категорична, че тъй като покривът е обща част, няма как Общината сама да го прави, дори ако става дума само за част от него над нейн апартамент.
Извън конкретния казус арх. Бучуковска коментира, че отделеният тази година фонд за ремонти на общински имоти е почти на привършване. Само за покрива на Задругата на майсторите са отишли 120 хил. лева, толкова излязло и преустройството на бившата данъчна служба в 9 общински жилища. В момента са възложени няколко ремонта на покриви и изолации.