Българският речен круизен оператор „Дунав турс“ остана верен на традицията си да отбелязва Никулден по по-различен начин и вчера трима елитни готвачи от пасажерските кораби обучаваха своите бъдещи колеги от Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ в приготвяне на предястие, основно ястие и десерт. След това под тяхно ръководство трите групи стажанти приготвиха и празничната трапеза в механа „Русе“.
Главният готвач на кораб „Русе“ Виолета Михайлова показа как се прави студено предястие с риба и виенски сос. Колегата й Юлиян Алипиев направи прочутото виенско ястие от варено телешко месо с хрянов сос, спанак и картофи „Тафелшпиц“. Най-голям интерес за учениците бяха специалните ножове за направата на карвинг. Не мина и без традиционната торта „Сахер“ на сладкарката от кораб „София“ Анка Господинова.
„Подобен уъркшоп правим за първа година. Това е начин да видим и какъв е интересът на учениците към професията на сладкаря и готвача. Нашата фирма непрекъснато е в контакт с гимназията, както и с тази по речно корабостроене и корабоплаване. По този начин ние попълваме персонала, стремим се да усетим пулса на младите хора“, каза изпълнителният директор на „Дунав турс“ Катя Стоянова. И обясни, че голяма част от персонала на фирмата е отбелязала Никулден в Нюрнберг, Кьолн и Страсбург, където пасажерите на фирмата очакват своите туристи за предколедните базари и новогодишните круизи.