Майка с две момиченца на по 10 и 6 години бяха спасени от удавяне в Дунав под хижа „Приста“ от Теодосий Пенев и Николай Великов. Благодарение на двамата смели мъже инцидентът не влезе в черната хроника, а близките на семейството се разминаха с най-големия кошмар.
Драматичният случай е от петък. Теодосий Пенев бил заедно със собствените си деца за риба, а Николай Великов прекарвал отпуската си със съпругата си на плаж.
Още като слязох до реката и навлязох във водата, усетих, че дълбочината се сменя рязко и изведнъж става много опасно, разказва Теодосий. Това била причината да предупреди сина и дъщеря си да стоят далеч от реката и да се разхлаждат само на брега.
В съседство плажувало семейство с две момиченца. Около 16.30 часа майката тръгнала с дъщерите се към водата и след минута всички започнали да викат за помощ.
С периферното си зрение видях как Дунавът направо ги глътна и те започнаха да махат отчаяно с ръце, разказва Теодосий. Той веднага хвърлил въдицата и се втурнал към водата, като изкрещял към плажа „Помагайте! Сериозно е!“
Точно тези реплики чул Николай Великов и се втурнал към реката, като съобразил да вземе със себе си надуваема възглавничка. Двамата мъже за около три минути били очи в очи със смърта и ужаса от случващото се. Успели да извадят от реката децата и да помогнат на майката да стигне до плитчина с дъно под краката й. За действията си получили горещите благодарности на семейството и желанието на родителите поне да си направят снимка за спомен от този ужасен за тях ден.
Абсолютно безотговорно е да не се направи поне един свестен и охраняем плаж за русенци, чието най-голямо богатство е Дунавът, а само да се слагат табели за забрани и да се пускат багери да ровят дъното, единодушни са спасителите. И двамата като деца са се учили да плуват в същата тази река и си спомнят времето, в което водата е била чиста, а плуването в нея безопасно и приятно.
Крайбрежието е държавна собственост и от години тъне в безвремие, вместо да се превърне в най-привлекателното място в Русе и околностите.
Теодосий Пенев работи като охранител в „Мол Русе“, а Николай Великов е главен счетоводител в „Обреден дом“. Познанството им започва със спасяването на двете момиченца и разочарованието, че останалите хора на плажа дори не са им помогнали в плитката част на реката с изваждането на пострадалите.