Артак Арутюнян е арменец, който от повече от 20 години живее и работи в България. От края на ноември месец той е официален представител за Русе и региона на ексклузивния вносител на прочутата минерална вода „Джермук“ в България „Мика-2007“ ООД. Тази уникална по своя състав и лечебни качества вода, която се доставя специално от Армения в Кремъл от 1951 г., притежава първия сертификат за внос в Европейския съюз от всички производители на минерална вода в света.

- Господин Арутюнян, къде е Джермук и с какво е известен?
- Джермук в директен превод от арменски означава горещ извор. Цялата планинска местност е богата на вода и затова градчето има авторитета на международен лечебен център с над 40 свои горещи извори с богати на химически състав води.
Водите на Джермук са били надеждно средство за лечение на много заболявания от незапомнени времена. Има потвърждения за това от огромното количество хора, които са пристигали в Джермук през труднопроходимите гори, за да правят вани в горещите извори. Каменните басейни от древността доказват именно тази традиция на водолечението в Армения.
За лечебните свойства на тази минерална вода има доказателства от началото на 13 век. Постепенно вниманието към нея се повишавало и от изворите се заинтересовали учените, които всъщност имат основен принос за благоустрояването на района заради многото пациенти, пристигащи от всички краища на света. В началото на 20 век започват да се появяват първите съвременни оздравителни комплекси, а във времената на СССР ръководителите на страната избират точно Джермук като лятна резиденция и за лечение.
Водата от Джермук по състава и свойствата си попада в групата на хидрокарбонатно-сулфатни хлориди, натрийно-калийни и магнезийни. Тя е близка с тази от Карлови Вари и затова е толкова предпочитана в цяла Европа. Всъщност е важно да се отбележи, че водата „Джермук“ притежава първия сертификат за внос в Европейския съюз от всички производители на минерална вода в света.
- За лечението на какви заболявания се препоръчва?
- Джермукските минерални води се приемат както като напитка, така и като вани в курорта. Оказват лебечно действие при заболявания на храносмилателната система - язви и гастрити, проблеми с дванайсетопръстника, жлъчката, черния дроб, нарушена обмяна на веществата, нервната система и при проблеми с двигателния апарат. 
В Джермук има около 40 извора, някои от които изригват като гейзери с температура около 65 градуса по Целзий. Ценността им е призната в повече от 40 страни по света във всички континенти. Любопитен факт е, че тази естествено газирана минерална вода от самото създаване на фабриката за бутилиране през 1951 г. доставя своята продукция в Кремъл за висшия ешелон на руската държавна власт.
- В какви дози трябва да се приема тази минерална вода?
- Ако не говорим за удоволствието от консумацията й по принцип, трябва да се отбележи, че има ясен питеен режим при лечебно приложение.
За лечението на хронични гастрити с понижена функция на стомаха, специалистите препоръчват да се пие по 250 мл топла минерална вода по три пъти на ден около 15 минути преди хранене. Хубаво е водата да се пие на малки глътки, за да може благотворното й влияние върху цялата храносмилателна система да продължи възможно по-дълго и така да се стимулира отделянето на стомашен сок.
Когато има проблем с обострен гастрит, водата дори трябва да е гореща, в същото количество, но около час-час и половина преди хранене. Различното също е, че при този случай водата се пие на големи глътки, за да не се задържа в стомаха и бързо да преминава към дванайсетопръстника.