Георги ХРИСТОВ
„Делфините“ от шведския „Ньоркьопинг“ попариха „Дунав 8806“ с кош една секунда преди края на мача от домакинския мач на русенския отбор във ФИБА Еврокъп!  Болезнено нелепата загуба с 56:57 позволи на гостенките да съхранят шансовете си за излизане от група „В“. „Дунав 8806“ пък записа четвърто поредно поражение. Последният евродуел за нашите ще е на 11 декември, когато ще домакинстват на „Чеваката“ /Вологда/.
40 секунди преди края на двубоя дунавки водеха с 56:55 и имаха право на атака. Топката бе подадена към  Шанте Еванс, която тръгна с дрибъл, после направи някакъв необясним пирует с гръб към шведския кош и се свлече на земята. Таблото показваше, че остават 25 секунди. Шведският треньор поиска прекъсване и хората му тръгнаха напред. Не е за вярване, но те реализираха две точки в последната секунда на отредените им по правилник 24 секунди за атака! В оставащата секунда чудо нямаше как да се случи.
А „Дунав 8806“ поведе в резултата от самото начало и държеше уверено водачество - 4:1, 8:3, 19:11. Шведките се освестиха за първи път с 33:34 6 минути преди края на третата четвъртина, но дунавки си върнаха лидерството с 48:41 в края на частта. 5 минути преди края пък резултатът бе 52:44 за „Дунав 8806“. В заключителните епизоди „Ньоркьопинг“ вкара една изключително щастлива тройка с табло и там някъде като че ли мачът тръгна към инфарктния си, неочакван и несправедлив финал.
Двубоят ще се запомни с поредицата фрапантни, досадни и, с извинение, изключително тъпи грешки - в дрибъла, в подаванията, във взаимодействието във фаза атака, в стрелбата! Еванс и особено Каролин Тюрен се надпреварваха да правят глупост след глупост срещу един напълно преодолим и също толкова объркан на моменти съперник.
Голям минус за „Дунав 8806“ бе отсъствието на болната капитанка Зорница Костова. Старши треньорът Георги Божков потърси вариативност на нейната позиция с Цветомира Шаренкапова, която се стара, но не можа да огрее достатъчно.
Радостина Димитрова направи феноменално включване с две тройки и още две поредни точни стрелби, но през второто полувреме не можа да помогне с кой знае какво. Тя поне има извинение, че не е играла дълго време. Много сили във всички елементи на играта хвърли и Жаклин Златанова. На практика отборът се държа нелошо  в защита, но се провали заради липсата на синхрон, зрялост и точна стрелба отвън.
„Дунав 8806“: Златанова 16, Шаренкапова 6, Тюрен 5, Еванс 12, Чиров 4 /Кочева, Коева, Димитрова 12, Люис, Илиева 1/.