Цифрите, които ви предоставяме, са абсолютно достоверни, 130 хил. лева ще бъдат достатъчни за закупуване на допълнителни машини, прилагаме и офертите, които сме взели от интернет. Това заяви управителят на „Паркстрой“ Камен Каменаров в отговор на опасенията на общинския съветник от ГЕРБ доц. Росен Иванов, че парите за закупуване на техника са твърде малко.
Каменаров обясни още, че в момента общинската фирма разполага с достатъчно техника - над 52 малогабаритни машини и инструменти за работа по зелените площи, за които отговаря. Допълнителна щe бъде необходима само ако съветниците одобрят предложението „Паркстрой“ да стане общинско предприятие и да поеме поддръжката на тревните площи в целия град. Както „Утро“ писа, има вариант и като общинско предприятие „Паркстрой“ да се грижи за същите площи като сега, а обществената поръчка да се ограничи до зелените площи в кварталите „Здравец“, „Дружба“ и „Чародейка“. Въпросът в конкретния случай опира единствено до волята на съветниците, каза в заключение управителят на „Паркстрой“ и поясни, че сега общинската фирма се грижи за половината град - за двата парка и тревните площи в центъра, „Възраждане“ и „Локомотив“.
Ако ВАС обаче потвърди избора на изпълнител за зелената поръчка, както вече неведнъж писахме, общинското дружество ще остане без работа и пари и ще бъде доведено до фалит. Точно заради това бе създадена работна група, която да предложи варианти за съдбата на „Паркстрой“.
Общината обаче гледа скептично на идеята „Паркстрой“ да стане общинско предприятие, да поеме поддръжката на зелените площи, а проведената вече обществена поръчка да бъде спряна. По този повод в комисията вчера Иван Иванов от БСП коментира, че доколкото е разбрал, единственото, което смущава кмета Пламен Стоилов, е невъзможността поръчката да бъде спряна. Агенцията за обществени поръчки обаче излезе с тълкуване, че това е възможно, което би могло да го успокои, каза общинският съветник.
Зам.-кметът Свилен Иванов отговори, че тази теза е невярна, защото решението за прекратяване на процедурата може да се обжалва и да се искат неустойки. Нищо подобно, ако фирмата обжалва и спечели, просто Общината ще бъде задължена да сключи договор с нея, но до неустойки няма да се стигне, контрираха от опозицията.    
До консенсус в комисията така и не се стигна, но в крайна сметка членовете й подкрепиха с 5 гласа „за“ и 4 „въздържали се“ доклада и предложението на работната група за преобразуване на общинската фирма „Паркстрой“. Това все още нищо не значи, защото дебатът ще продължи по време на сесията и там мнозинството ще вземе решението. Трябва да се има предвид, че някои съветници не са категорични кое е правилното решение и засега само подкрепят идеята темата да бъде широко дискутирана.