Мизерният и опасен подлез на бул.“България“, както и избуелите храсти между двете платна нямат връзка и не са причина за смъртта на 16-годишната Петя. Това реши Русенският окръжен съд и зачеркна исковете за обезщетение на нейните родители Пламен и Мая Митеви като неоснователни. С решението си магистратите отхвърлиха присъдените им на първа инстанция 10 100 лева.
Отличничката от Математическата гимназия Петя бе блъсната от товарен автомобил на път за училище на 20 май 2009 година. Катастрофата разбуни града и стана причина за спешен ремонт на ползвания главно от проститутки подлез над гарата, за премахване на надвисналата като стена над пътя растителност и за поставянето на полицейска патрулка с радар в опасния участък.
След сегашното решение на съда се сблъскват две тези. Родителите на момичето посочват, че то е било принудено да рискува с прекосяването на опасния булевард заради страшния подлез, а трагедията е можело да се размине, ако джунглата край пътя е била премахната, за да не ограничава видимостта и на шофьорите, и на пешеходците. Според магистратите обаче причината за нещастието е нарушението на правилата за движение с пресичането на бул.“България“, а не състоянието на подлеза и на крайпътната растителност.
Хвърленото в траур семейство на Петя вчера за пръв път реагира по-твърдо.
Уважаваме съдебната система, но по никакъв начин не одобряваме решението на РОС относно невинността на Община Русе за смъртта на дъщеря ни Петя. От това решение ни става болно и обидно. Ние не искаме да изкараме пари от смъртта на дъщеря ни, а да има наказани за нея, за да не се повтаря никога с ничие дете този ужас. За пътя и за подлеза отговаря Общината, следователно вината за случая е нейна. Тя трябва да се грижи да няма повече такива трагедии заради несвършена работа, заявиха Мая и Пламен Митеви.
Решението на Окръжния съд не е финалната дума по спора, тъй като почерненото семейство може да го обжалва пред Върховния касационен съд.