Седем години затвор вместо първоначално присъдените десет ще лежи рецидивистът А.М. за това, че с още двама съмишленици опоскали ЛВЗ. Б.А. и И.А. бяха наказани със седем години затвор, но на втора инстанция те бяха намалени и всеки от тях ще лежи по пет години. Редуцираните присъди на Русенския окръжен съд са окончателни и не могат да се обжалват.
Тройната група върлувала в завода между 5 и 8 май 2013 година. Всичко започнало със среща на площада пред Съдебната палата. Престъпниците се познавали отдавна, тъй като лежали заедно по затворите. Б.А. и И.А. засекли на центъра А.М., който тогава участвал в протестния палатков лагер в градинката срещу Съдебната палата.  
От дума на дума рецидивистът с активна гражданска позиция и борец за правда осведомил приятелите си, че знае място, откъдето могат да откраднат солидно количество метали, които да предадат след това за вторични суровини. Идеята устроила и тримата, тъй като били голи и боси. Крещящата нужда за пари ги качила на автобус и ги завела до ЛВЗ. Двама от тях се промушили през липсващ прозорец на височина от близо 2 метра и се озовали в локомотивния цех. Третият застанал на пост и наблюдавал за охраната на завода. От там свили електроповдигач и два токоизправителя, като предвидливо изчистили ненужните материали от тях и отделили само медните части. Детайлите с обща тежест 12 килограма бързо стигнали до пункт за скрап срещу малко над 86 лева.
На 8 май срещата на центъра се повторила. По обичайния път и счупено стъкло тримата се озовали в склад за радиатори. Натъкнали се на реактори за електровоз и статор-двигател компресор, които отново разфасовали, за да отмъкнат само медните части. Така групичката напълнила три чувала с ценни находки, които по-късно изнесла и замаскирила в храстите край завода. На помощ дошъл техен познат с автомобил, който им помогнал да превозят детайлите с тегло 92 килограма, за които получили 685 лева от пункт за вторични суровини.
Ден след това охраната на завода забелязала тършуването и сигнализирала полицията. Тримата престъпници набързо били изяснени, а И.А. веднага признал за кражбите. Б.А. обаче вече бил извън страната, а протестиращият за свобода А.М. отричал каквото и да е участие в ударите. Впоследствие и тримата излязоха с нови теории - че са жертва на насилие на разследващ полицай, а А.М. е репресиран заради политическата си принадлежност. Експертиза изчислила, че откраднатите съоръжения са на стойност над 4500 лева.
Второинстанционните окръжни магистрати сметнаха, че присъдите на тримата са несправедливо тежки, макар кражбите да са на висока стойност. Освен това съдът отчете и липсата на образование и работа, което прави тримата другари обречени да са отритнати и социално изолирани от обществото.