Прогнозата на депутата Добрин Данев кой ще стигне до балотаж за избора на лидер на БСП не се сбъдна 100%. Седмица по-рано той предположи, че дотам ще стигнат мъж и жена - Михаил Миков или Янаки Стоилов срещу Корнелия Нинова. На конгреса на БСП в неделя в крайна сметка последното състезание се състоя между Михаил Миков и Драгомир Стойнев. При първия вот Нинова остана трета, а Стоилов се нареди след нея.
Областният лидер на БСП Милена Хинкова не рискува с конкретни имена, но беше категорична, че жена няма шансове да стигне до балотаж, още по-малко до върха.
След избора на Михаил Миков за председател, Хинкова обясни, че за неговия опонент Драгомир Стойнев са гласували предимно младите социалисти. Самата аз харесвам и двамата, така че имах дилема, призна тя. По думите й новият лидер вероятно е привлякъл повече гласове най-вече заради опита си и заради своята умереност и разумност.
Онова, което сега предстои, е свикване на Национален съвет и избор на ново Изпълнително бюро и предизборен щаб и подготовка за предсрочните избори през октомври.
През август ще започнат номинациите за партийните листи. Областният председател на партията съобщи, че до 15 август трябва да минат партийните конференции в региона, а на 16 август ще е русенската. Следващата седмица ще се проведе Областен съвет, на който ще бъде определен съставът на предизборния щаб. Очаква се Милена Хинкова да го оглави.
Преди реденето на листите социалистите ще стегнат редиците и ще преброят симпатизантите си на Бузлуджа. За традиционната си среща на историческия връх на 2 август русенци готвели 8 автобуса, а от цялата област - общо 21. В сравнение с последните няколко години това ще бъде най-масовото посещение от нашия регион, заяви областният лидер Хинкова.