Зелената спартакиада „Периметър 70х8“ на Русенския университет ще отведе в първите дни на август туристи-маркировачи от специализирания клуб на дружество „Академик“ в природен парк „Русенски Лом“, където ще бъдат поставени 294 указателни стрелки по 9 маршрута. Те са проектирани и изпълнени от специалисти от студентското спортно-туристическо дружество по поръчка на дирекцията на парка.
В челото на списъка на маркировачите са ветераните доц.Вилям Манев, Петко Попов и майсторът на спорта Стефан Георгиев - едни от първите деятели, въвели през 70-те години на миналия век маркировъчното дело в „Академик“.
В събота пък група от 50 туристи с ръководител и водач доц.Пламенка Христова постави началото на осеметапен високопланински преход в трите дяла на Пирин - Северен, Среден и Южен, и в граничната планина Славянка. Предприетото нелеко предизвикателство се посвещава на поставеното преди десетилетия начало на   екскурзионното летуване за преподаватели и служители в Русенския университет. По време на преходите планинарите ще научат повече за тогавашните маршрути и ще почетат едни от първите организатори и водачи на екскурзионни групи, енергетика Димитър Топалов и преподавателя проф.Георги Попов.
Зелената спартакиада е посветена на 70-годишнината  от създаването на Русенския университет, която ще бъде отбелязана през 2015 г.