„Дунав 8806“ отговори на трансферното предизвикателство, отправено от „Нефтохимик“ и „Хасково“. След като бургазлийки подписаха с Лидия Върбанова, а хасковлийки - с американка и украинката Олга Дубровина, ръководството на шампионския тим от Русе обяви официално вчера, че привлича баскетболистка от САЩ.
Латриша Ловингс ще радва „сините“ фенове с първи професионален контракт в кариерата си поне до лятото на следващата година. Тя е висока 188 сантиметра и пристига от колежанската лига NCAA.
Центърът Ловингс е възпитаничка на елитния Тексаски университет. Тя държи рекорд с 69 последователни мача за „жабите“. Приносът й към „Тексас Крисчън“ е лидерство по чадъри /321!/ във вечната ранглиста за мачовете на тима в конференция „Big 10“. Само през последния сезон тя е спряла с блокади 123 стрелби на съперника!
Само още една баскетболистка в NCAA е постигала повече чадъри в рамките на един сезон - това е сегашната звезда на „Финикс Меркюри“ в WNBA и бивш център на „Бейлър Беърс“ Бритни Гринър.
Латриша се занимава с баскетбол от 7 клас, като до края на обучението си в гимназията е тренирала паралелно и волейбол. Може би съчетанието на тези два спорта са формирали завидната й отскокливост.
„Търсех точно такъв тип играч - подвижен, борбен, пластичен, атлетичен, с бърза реакция под коша и чудесна защита. Смятам, че ще пасне на нашия стил. Единствените ми притеснения са как ще се приспособи към европейкия баскетбол“, коментира старши треньорът на „Дунав 8806“ Георги Божков.
„Убедени сме, че Латриша ще защити престижа на нашата школа“, казва пред спортния сайт на Тексаския университет треньорката на отбора Рийган Пъбли и допълва, че Ловингс ще поддържа форма до идването си в Русе на 1 септември с 3-4 тренировки на седмица.