Римската крепост Сексагинта Приста преминава в управление на Община Русе за следващите 10 години. Това стана ясно вчера, когато на заседание на Министерския съвет кабинетът гласува предложението, внесено от  министъра на културата Петър Стоянович и неговата колежка по регионалното развитие Десислава Терзиева.
Мотивите на Стоянович и Терзиева са, че като макар и временна общинска собственост обектът ще бъде по-добре опазван и стопанисван. Заедно с това ще се разгърнат повече възможности за разширяване на културната инфраструктура на oбщината. Римската крепост на брега на Дунав е един от символите на миналото величие на Русе.
Теренът е публична държавна собственост, а стопанисването и сега е предоставено на Регионалния исторически музей, който го е превърнал в атрактивно място за посещения и артистични изяви. Бившият финансов министър Симеон Дянков, който посети крепостта в началото на тази година, остана силно впечатлен от древните артефакти и съвременната визия на пространството. Тогава той обеща, че ще лобира част от територията на Военния клуб, където също има останки от древноримски зидове, да бъдат иззети от принципала - Министерство на отбраната, и да бъдат предадени на Общината. При същото си посещение ексминистър Дянков дори взе кардинално решение да се събори сградата на Транспортна болница, защото загрозявала гледката от Сексагинта Приста към Дунава.