Норвежката полиция откри скъпоценностите, откраднати от краля на богатия африканския народ ашанти в Гана Отомфуо Осеи Туту II от хотел в Осло. Арестуван е заподозряно за кражба лице, чието име не се съобщава.
Заподозреният е задържан на летището в Стокхолм, откъдето възнамерявал да напусне Швеция. У него са открити четири златни предмета. Два от тях със сигурност принадлежат на краля на ашанти.
Норвежката полиция издирва още двама заподозрени - жена, заснета от видеокамерата на норвежкия хотел, където е извършена кражбата, и един мъж. Засега местонахождението им не е известно.
Кражбата бе извършена на 10 октомври в хотел "Радисън Блу Плаза" в Осло, където кралят отседнал заедно с ганайска делегация. Стойността на откраднатите скъпоценности не бе обявена, но бе заявено, че те имат голяма сантиментална стойност за притежателя им.
Ашанти са народ и древна държава, разположена на територията на днешна Гана. Монархът на ашанти, един от могъщите традиционни вождове в Гана, е една от най-уважаваните личности в страната си. Той решава местните въпроси в едноименната провинция в Гана, но няма влияние върху държавната политика, макар правителството на страната да се допитва до него. Гана стана република през 1960 г., три години след обявяване на независимостта й.