Само 29% от русенските пътища са в добро състояние и по този показател регионът попада в групата на други пет области с малък процент сносни пътни артерии - Монтана /29,1%/, София-област /28,6%/, Велико Търново /25,7%/, Бургас /27,1%/ и Кърджали /25,5%/. Това сочи проучване на Института по пазарна икономика /ИПИ/ по данни на Агенция „Пътна инфраструктура“. Според него най-много добри пътища има в област Сливен /79,3%/, а най-малко - във Враца /17,9%/. Това проучване е още едно доказателство за диспропорциите в развитието на българския Север и Юг. Големите инфраструктурни проекти се случват на юг от Стара планина, което вдига процента на добрите пътища там до 45,1 на сто, докато на север той е 36,4 на сто.
Според запознати с пътната обстановка в Русенско констатацията, че по-големият процент пътища са в лошо състояние основно се отнася за третокласните шосета. Причината е, че за тях винаги не стигат отпусканите за ремонти пари и те са заприличали на бойни полета след бомбардировки.
Някои от тези артерии са частично изкърпени през тази пролет, но отчетите явно не са стигнали до ИПИ и затова процентът за областта е толкова малък, смятат от Пътното. По данни на ведомството за тази година отново са отпуснати пари за изкърпване на пътищата от първи и втори клас, така че третокласните пак ще чакат.
Сред лошите пътища е и отсечката Русе - Бяла, която е главната артерия за връзка между Европа и Ориента. За нея е необходимо да се разшири пътното платно с още една или две ленти, за да се избегнат честите кървави катастрофи между леки коли и летящи тирове. За тази идея „Утро“ пише от две години насам, но Агенция „Пътна инфраструктура“ не предприема никакви мерки въпреки усилията на областния управител Венцислав Калчев и на кмета Пламен Стоилов. В окаяно състояние са и 17 км от пътя Бяла-Попово.
След тази негативна за Русенско новина дойде и глътка въздух. От този месец за пътищата от републиканската мрежа, които минават през малките населени места, отново ще се грижи Областно пътно управление. През последната година те бяха грижа на кметствата, които нямат пари за ремонти и настилките по тях бяха занемарени. Занапред обаче тези отсечки ще са под юрисдикцията на Пътното. Изключение правят само населените места с над 100 000 жители, сред които е и Русе. За тях ще отговарят кметствата.