Младата надежда на русенския клуб по борба „Юнак“ Ахмед Кадовлуeв, на 18 г., загина в катастрофа, след като неправоспособен и пиян негов бивш съотборник заби семейния „Фолксваген Голф“ в дърво. От зверския удар на място е починал и 22-годишният Исмаил Енисюлейманов. Шофьорът Мехмед Топалов, също на 18 г., се e отървал невредим.
Кървавият инцидент е станал в 4.45 часа в събота в района на разградския квартал Гецово. Тримата младежи, които са от село Езерче, Разградско, не се били виждали една година, тъй като Исмаил и Мехмед работели във Великобритания. В средата на миналата седмица гурбетчиите се върнали в родното си село за предстоящия Рамазан байрам. В петък вечерта тримата се срещнали и решили да отидат да се позабавляват в Разград. Мехмед взел фолксвагена на баща си, който наскоро бил купен от Русе, и без да има книжка, го подкарал към областния град. След полунощ трите момчета продължили да купонясват в дискотека и към 4.30 часа си тръгнали за Езерче. На правия участък преди Гецово обаче Мехмед натиснал здраво педала на газта и летящата с висока скорост кола навлязла в насрещното платно. Мехмед натиснал рязко спирачки, но вече било късно. Фолксвагенът се разминал на косъм от челен удар в едно от дърветата, но се забил с дясната си страна в следващото. Седящият на предната дясна седалка Ахмед и возещият се зад него Исмаил загинали на място. Мехмед обаче завъртял инстинктивно волана, за да се предпази, и така се разминал със смъртта само с няколко охлузвания. Пробата с дрегер отчела 1.67 промила алкохол и след преглед в разградската болница неправоспособният водач е задържан за 24 часа с полицейско разпореждане.
„Ахмед Кадовлуев бе много надежден борец и има много медали от турнири по борба във всички възрасти още от дете“, каза вчера за „Утро“ треньорът му Сава Семков, когото намерихме на погребението на младата надежда на клуб „Юнак“. Момчето учело в Спортното училище и от септември щял да бъде ученик в 12 клас. Допреди две години в същия клас е учел и шофьорът на голфа-убиец Мехмед Топалов, който също тренирал борба и бил надежден състезател. През 2013 година обаче той изнедващо напуснал училището и заминал на гурбет в Англия, където бил и съселянинът му Исмаил. Завръщането на двамата миналата седмица в родното Езерче за зла участ се оказа не за празник, а за трагедия, в която загина и спортната надежда на „Юнак“ Ахмед Кадовлуев.