С пъстро дефиле на танцьори от Мексико, Индия и Румъния започна вчера първият Международен фолклорен фестивал в Русе. Инициативата е на регионалния координатор на Световната организация на фолклорните фестивали Богдан Донев и Община Русе, а проявата се реализира с финансовата подкрепа на фондация „Русе-град на свободния дух“.
Дефилето мина по „Александровска“ и продължи с три мини концерта преди началото на голямото шоу на площада. Танцьорите тръгнаха от площада пред Паметника на Альоша и пред Халите бе първата им изява пред публика. Всяка от групите показа триминутна програма, която бе достатъчна да събуди интереса на русенци и те да извадят мобилните си телефони за екзотични снимки.
Една от най-колоритните фолклорни формации бе на мексиканците от Vidanza, които показаха традиционни и съвременни южноамерикански ритми.
Русенската публика за първи път успя да се докосне и до традициите в индийския щат Манипур. Това се стана възможно благодарение на танцьорите от Thoibi Manipuri Dance and Cultural Research Institute, които гостуваха по препоръка на Министерство на културата на Индия. Изследователският институт, към който принадлежи групата, е създаден през 1984 г. благодарение на неуморните усилия и отдаденост на духовният гуру Тойби Деви - един от малкото посветени в мистиката на традиционния танц на Манипур.
Фолклорът на съседна Румъния бе представен от ансамбъл Ghiocelul, които показаха танците на четирите фолклорни области на родината си - Банат, Трансилвания, Олтения и Молдова.