Първата разработка за превръщане на обикновен учебник в интерактивно 3D изображение за таблети и смартфони направиха учени от Русенския университет в помощ на колегите си от машинно-инженерните специалности.
Екипът в състав доц.Галина Иванова, доц.Александър Иванов и инж.Юксел Алиев направиха от ръководството за лабораторни упражнения по режещи инструменти истинско забавно четиво. Чрез 3D изображенията сложната материя освен че ще е по-лесно разбираема за студентите, но и всички детайли на машините може да бъдат разгледани подробно.
Това в действителност са много скъпи уреди и не може университетът да си позволи да ги купува, за да ги разгледат студентите, затова им ги показваме в реален размер и в точност до милиметър, уточни авторът на учебника доц.Александър Иванов. Самият той в продължение на осем години подрежда файловете за над 50 машини и елементи, сред които режещи и валцоващи инструменти, специализирани заточни машини и приспособления. 
Колегите му от катедра „Компютърни системи и технологии“ доц.Иванова и инж.Алиев пък се заемат да вложат информацията на преподавателя в платформа, която се разчита от мобилни устройства - телефони и таблети. Тяхно дело е и създаването на маркери, които се слагат до черно-белите чертежи в учебника. При разчитането им устройствата превръщат чертежите в 3D изображения.
Ясно е, че има отлив от традиционните учебници, а и материята на инженерните специалности е много сложна, затова решихме да раздвижим схемите и да се събуди отново интересът на студентите към ученето, коментира доц.Галина Иванова. Трудът им в продължение на 6 месеца вече е приключил първата си фаза и предстои да се разработи авторско приложение.