Някои медицински изделия у нас се продават на шест пъти по-висока цена от реалната. Болниците фактурират изделието, а касата го плаща. Разликата в цената се разделя между доставчици и лекари. Стент за сърце – медицинско изделие, което се плаща изцяло от НЗОК, струва около 100 евро в страните от ЕС, но в България Касата плаща 600 евро, съобщи TV7.
Бюджетът на Касата за медицински изделия е 76 млн. лв., 36 от тях са само за стентове. Ако изделията се получаваха на реалната им цена – тази която плащат останалите страни в ЕС, за закупуването им щяха да са достатъчни само 6 млн. лв.

От НЗОК увериха, че с обявената нова процедура от април 2014 г. ще имаме по-ниски цени на някои медицински изделия. Законът изисква всеки търговец, желаещ да продава у нас, задължително да регистрира изделието и цената му в регистър, който се попълва до юни 2014 г.

Д-р Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите и бивш член на Надзорния съвет на Здравната каса, и д-р Димитър Ленков, секретар на Българския лекарски съюз, обясниха, че този регистър се бави умишлено от две години.

Регулацията, която липсва при медицинските изделия, лесно може да се въведе на същия принцип, на който са лекарствата, но поради нежелание това не се случва. Проблемът е, че по този начин се защитават лобистките интереси на търговци и вносители, а не на пациентите, поясниха специалистите.