Колко дълги трябва да са отговорите на въпросите на работодателите, кои са 45-те най-често задавани въпросa от тях, как да бъдат облечени по време на интервю за работа и какви са останалите златни правила за успешното събеседване. Откъде безработните да търсят информация за свободните работни места и как да отсеят правдоподобните от съмнителните обяви. Това са само част от съветите, които хората, останали без препитание, получават по време на ателиетата за търсене на работа. Срещите се провеждат поне веднъж седмично в Бюрото по труда и се водят от психолога Мариета Янкова, която е назначена по национална програма „Активиране на неактивни лица“. 
Идеята е хората, които са останали без работа, независимо на колко години са, какво са завършили и какъв трудов опит притежават,
да получат допълнителни знания, умения и мотивация
за да бъдат конкурентни на пазара на труда. Срещите се провеждат от близо два месеца и въпреки краткия период може да се направи изводът, че са привлекателни за отпадналите от пазара на труда, които ги посещават. Още повече, че ателиетата не са задължителни, а хората доброволно и по своя инициатива решават дали искат да се включат в тях и да повишат своите знания и умения, или това не представлява интерес за тях. Безработни с две висши образования, завършили магистратура или такива без никаква диплома в джоба, хора от малцинствата, от града или селата вече са имали срещи с Мариета Янкова.
Ателиетата се провеждат по френски модел
който е адаптиран към обстановката у нас. На срещите присъстват не повече от десетина души, за да може на всеки от тях да се обърне индивидуално внимание. Засега разговорите се провеждат по шест различни теми, които са разработени от специалисти в Агенцията по заетостта. Особен интерес предизвиква лекцията, по време на която безработните научават тънкостите при писането на мотивационно писмо. „Повечето от хората са чували, че има такъв вид писмо и виждат, че все по-често се изисква при кандидатстване за работа. Оказва се обаче, че им е трудно да го напишат“, обяснява Янкова. Тя им дава примери как писмото да грабне вниманието на работодателя още с първите си редове и по какъв начин кандидатите могат да изтъкнат своите умения. Интерес у млади и стари предизвикват и
подробностите около попълването на europass CV
което точно в този си формат често е задължителна част от пакета документи за кандидатстване за работа. Сред безработните се появяват въпросителни като например какво да посочат в графите за лични, комуникационни и професионални умения и компетенции. Освен разясняване на възможните способности в тези категории от CV-то, Янкова помага за правилното оформление на автобиографията и дори сяда зад компютъра с част от хората, като им съдейства за коректното попълване.
Психологът вкарва и доза хумор и актьорска игра по време на лекциите, които води. В началото младата дама полага усилия да потуши напрежението сред участниците в лекцията, за да не се чувстват сякаш са на изпит. А напротив - да общуват един с друг като равни, без да има сковаваща дистанция между тях. Когато разкрива тънкостите в поведението по време на интервю за работа, Янкова
разиграва сценки на примерно събеседване с работодател
„Има по-активни хора, които се съгласяват да влязат в ролята на кандидат за работа, и с тяхна помощ пресъздаваме интервюто“, разказва психологът, който в ситуацията е в ролята на работодател. Именно след такава репетиция младо момиче, което е участвало в ателието и е получило конкретни насоки, отишло на истинско събеседване. Явно интервюто е било повече от успешно, тъй като след него то е било назначено на работа. Това е голямата гордост на Янкова, тъй като се случило след първото подобно ателие и момичето веднага я посетило, за да се похвали с успеха си.
Изготвянето на професионален план е друга тема, която психологът води. Идеята е
хората сами на себе си да си направят диагностика
и да видят какви качества притежават, за да могат да се предложат успешно на пазара на труда. А ако нещо някъде им куца, да могат своевременно да се насочат към допълнителни курсове за обучение и преквалификация.
Най-често срещите с Янкова приключват с въпроси и мнения от страна на безработните. „Оплакват се от много ниските заплати в Русе. Пред младите пък проблемът е, че работодателите търсят образовани висшисти, с натрупан опит и владеене на езици, а в същото време да са, ако може, на не повече от 25 години“, обяснява впечатленията си психологът.
Над 50-годишните безработни са силно отчаяни
от обстановката на пазара на труда. Проблемът при тях се крие най-вече в това, че не са адекватни на изискванията на бизнеса. Освен тревоги заради липсата на работа, много често хората търсят Янкова просто за да изплачат своята мъка. „Проблемът им не е един, а е съвкупност от различни фактори. Като нямат работа, това води до липсата на пари, от което пък се пораждат отчаяние, депресия и неразбирателства с близките“, разказва психологът. За по-малко от два месеца Янкова е имала три такива случая.
Самата тя също е била регистрирана в Бюрото по труда и чрез неговите посредници е успяла да заработи като психолог по програмата.
Младата жена е изпитала проблемите на безработните на собствен гръб
и това в крайна сметка днес й помага да влиза в тяхното положение и да им дава точни съвети. Едно от най-големите разочарования на Янкова е невъзможността да се реализира на пазара на труда и да работи по завършената си специалност като психолог. Досега трудовият й път включва основно административни дейности. И всъщност чрез програмата, по която е назначена в Бюрото по труда, тя успява да натрупа първите си дни трудов стаж като психолог. Позицията, която Янкова заема, е с продължителност от около още четири месеца. През това време се очаква да бъдат разработени още три теми, които да се представят пред безработните по време на ателиетата. Това са лекции за EURES /Европейски служби по заетостта/ мобилността, изготвяне на индивидуален план за действие и тема за услугите, които Бюрото предлага на търсещите работа. Досега срещите с Янкова са посетени от около 35 човека. Допълнително психологът е провел над 20 индивидуални консултации с безработни.
Кейс мениджърът или мениджър по конкретен случай
е назначен по същата програма и също се опитва да разреши проблемите на хората, като посредничи между тях и институциите. Той вече е съдействал на човек, който има завършено образование, но си е загубил дипломата. Неговата работа е да потърси отговорната институция и да помогне за издаването на дубликат на документа. Кейс мениджърът се е намесил и в друг случай чрез съдействие на безработен за кандидатстване за общинско жилище.