„Ти харесваш ли Америка?“ С този въпрос започва срещата с двама американци, тръгнали да опознават света и да си избират ново място за живеене и стигнали в търсенията си и до Русе. Звучи странно, след като всеобщата представа на европейците за Новия свят е като за райско кътче, сбъдната мечта, неограничени възможности и блясък, много холивудски блясък. Как да е иначе, след като точно там е центърът на световните финанси и бизнес, родината на Apple, Google, Facebook, Coca-Cola...
Да, но защо ти е да работиш по 12 часа на ден, да трупаш пари, да ядеш хамбургери и да знаеш, че можеш да отидеш навсякъде през ваканцията си, но да нямаш време за нея, обяснява накратко ритъма на живот в родината си Аманда. Няма нищо по-хубаво от това да станеш сутринта в 4 ч, да излезеш със сърфа си в океана и да посрещнеш изгрева върху вълните му, добавя Мат.
Двамата са на 27 и 28 години и се запознали по време на практиката си
след като завършили университетите си. Тя - прочутия „Дюк Юнивърсити“, а той - тексаския А&М. През цялото време на следването не можех да намеря никакво време за нещо, което да е различно от учебниците, разказва Аманда Тонг. Нейният „Дюк Юнивърсити“ е едно от най-престижните американски висши училища, основано още през 1838 г. и вече 40 години е в Топ 10 на най-добрите университети в света. Твърде е респектиращо да учиш в готическа сграда, в която са стъпвали преди теб президентът Ричард Никсън, нобеловият лауреат д-р Роберт Лефковиц, носителят на „Пилуцър“ Уилям Стайрън и не на последно място Мелинда Гейтс, съпругата на Бил Гейтс, която е най-големият дарител на университета сега, обяснява Аманда.
По време на първата си месторабота в компанията „Хюлет Пакард“ Аманда среща Мат Харлоу от Тексас. Чаровната млада инженерка е
първото поколение американски граждани, рожба на преселници от Хонконг
Докато мама и татко бяха на работа по 12-14 часа на ден, за мен се грижеше леля ми, която е бивша начална учителка, разказва с много обич Аманда. Същата тази леля още на 5-годишна възраст научила племенницата си да решава 100 задачи с таблицата за умножение, като това трябвало да става само за минута. Като допълнение към образованието на момиченцето добавила и китайския, поради което сега Манди го владее отлично. Знаете ли, че в китайския няма букви, а думи и почти липсва прилика и логика между тях, пояснява инж.Тонг. В семейството й всички са будисти, а източната култура помогнала на младата дама в заниманията й с йога. Тя е толкова добра, че е сред поканените за вчерашното заснемане на световна йога продукция в София.
Тексасецът Мат е типичен представител на американските семейства -
роден и израснал в ранчо на 45 км от Остин, столицата на Тексас
той, брат му и всички техни братовчеди живеят безгрижно сред многото животни в обора. Няма животинче, което да не ме хареса и да не пожелае да го поглезя, усмихва се Мат, докато към него приближава поредната улична котка.
След като и двамата стават дипломирани инженери, се включват в стажантска програма на „Хюлет Пакард“ и след кратък тест успешните колеги са преместени в Манхатън бийч, Калифорния - мястото, известно повече като Силициевата долина. Поемат в същия ритъм, в който е преминал животът на родителите им - работа, работа и пак работа. Двамата осъзнават, че ще имат още поне 40 години да се трудят от сутрин до вечер, затова миналото лято решават, че това е безумие и трябва да разнообразят живота си.
От луксозния офис скачат в къмпинг с училище за сърфисти
и стават готвачи. Нищо не разбират от тази работа, но се учат бързо и им харесва. Срещите с много хора от различни националности на брега на океана им дават идеята да направят собствено околосветско пътешествие.
Тръгват през септември 2013 г. към Южна Америка. В маршрута си включват Колумбия, Перу, Боливия, Чили и Аржентина. Прибрали се за Коледа в САЩ и отново поели, този път към Азия - Филипините, Камбоджа, Виетнам, Лаос, Тайланд, Мианмар, Малайзия, Шри Ланка. Оттам хванали самолета за Турция, преминали през Грузия, Румъния, обиколиха България, прескочиха до Гърция и на 25 август трябва да са в Прага, за да се върнат отново в Калифорния.
През цялото време на пътуването отсядат в хостели или домакини от Сouchsurfing /мрежа за безплатно предоставяне на подслон/. Основните им разходи са за самолети, автобуси и рента кар, но пък преживяването им наистина си струва. Как иначе щяхме да стигнем до Патагония, Китай и Европа, да видим
колко хубав е светът и колко страхотни хора живеят навсякъде
независимо от културата, религията, имотното им състояние, единодушни са в преживяването си Мат и Аманда.
Навсякъде, където спрат поне за ден, се опитват да научат нова готварска рецепта, традиционна за страната, в която се намират. Всички тях описват и събират в блог. Ясно е, че храната винаги е била определяща характеристика на културата в общността и през тази наша година на пътуване ние се опитваме да открием точно тази връзка, казва Аманда. Тя никога няма да забрави как колумбийските семейства, у които гостуват, събират всички членове на фамилията, веселят се, хапват и след това задължително пеят песни и танцуват. Това за нас беше уникално, тъй като не го видяхме никъде повече по света, допълва Мат.
Преди няколко години семейството на Аманда предприема пътуване из Европа и остават впечатлени от културата и стила на Стария континент. Докато обикалят сега,
двамата инженери съвсем наистина си търсят място, където да се установят
и да отгледат децата си. Не искат това да е Америка по същите причини - само работа и никакви забавления. За мен е странно и неразбираемо защо е нужно да изкарваш пари, за да знаеш, че можеш да отидеш навсякъде по света и никога да не го правиш, просто защото не можеш да се откъснеш от работата си, допълва Мат. Технологиите дават възможност да имаш доход независимо в коя точка на света се намираш, стига да умееш да правиш нещо и да имаш желание за това, обяснява Аманда и е сигурна, че отново ще се върне към точната си наука.
Краткият им престой в България ги кара да мислят, че това е възможен нов техен дом. Хората тук са сърдечни, а земята явно е щедра, след като хапнахме най-ароматните плодове именно в България, казва Мат.
Русе пък ги очарова с архитектурата си
- запазена, макар и малко изпокъсана по краищата си марка. Предполагат, че ако този град е на територията на САЩ, щеше да е една от най-популярните туристически дестинации, а градската управа сред най-богатите.
След обиколката на Русе Аманда и Мат продължиха към Велико Търново и София. Обещават да разказват за България с най-топлите думи от речника си и отново да се върнат в страната, в която хората и земята са щедри.