Светлините на коледното дръвче пред Доходното здание, което по традиция се окичва с украшения и стотици лампички, ще бъдат запалени в четвъртък, 5 декември, в 17.30 часа. Това стана ясно на пресконференция вчера по повод Коледно-новогодишния фестивал, който организира за 22 път Община Русе. Първо ще грейне живото зелено дръвче на площада, а до края на седмицата се очаква от Варна да пристигне и специалната коледна елха, която се изработва по русенска заявка. Както „Утро“ писа, тя ще струва 20 000 лева, височината й е 13 метра, а диаметърът в основата - 6 метра.
В церемонията, с която ще бъде даден стартът на Коледно-новогодишния фестивал пред Доходното, ще вземат участие изпълнители и състави към Общинския детски център за култура и изкуство, актьори от драматичния театър и известната танцова формация „Вакали“, която идва в Русе по специална покана. Изненадата ще бъде визуален театър, каза началникът на отдел „Култура“ Ива Чавдарова, която поясни, че фойерверките на тазгодишното пиротехническо шоу се очаква да бъдат по-разкошни от друг път.
Богата е и програмата на фестивала. На 9 декември от 18 ч в зала „Европа“ концерт „На крилете на песента“ ще изнесат сопраното Виолета Шаханова, пианистите Евгени и Николай Желязкови ии цигуларката Симона Станева. На 12-и в 19 ч в Доходното започва коледният концерт на формациите от Общинския младежки дом, а на 14-и е Коледното надиграване в зала „Дунав“. Огромният интерес към филмовата панорама на прочути оперни постановки по време на Есенния салон на културата е накарал организаторите да включат и сега два филмирани спектакъла - на „Бал с маски“ и „Трубадур“, които ще бъдат прожектирани на 15 декември от 11 и 18 ч в Доходното благодарение на Италианския културен институт в София.
Хоровите вечери са две и са в зала „Европа“ - на 15-и от 17 ч ще пеят Хорът на варненските момчета и младежи и русенският детско-младежки хор „Св.Георги Победоносец“, а ден по-късно от 18 ч е изявата на детско-девическия хор „Дунавски вълни“. Към детските изяви се прибавя и панорамата на творчеството на детска вокална група „Слънце“ към ОбДЦКИ - тя е на 19-и от 18.30 ч в същата зала.
Две са и джаз вечерите. Първата е на 17 декември от 18 ч в Голямата зала на Доходното - тогава Биг бенд Русе ще изнесе своя коледен концерт със солисти тромпетистът Венцислав Благоев и вокалистката Марина Господинова. На 21 декември русенци ще имат удоволствието да се докоснат до изкуството на Russe Jazz Syndicate с участието на Валди Тотев, Дими и Борислав Веженов.
Пак на 21-ви в 11 ч в Доходното е празничният концерт-спектакъл на ОбДЦКИ „В очакване на Дядо Коледа“, а час по-късно на площада пред емблематичната сграда ще зазвучат коледарски песни и наричания на самодейците от Средна кула, Николово и Тетово.
В самото навечерие на празниците оперният бас Пламен Бейков отново е подготвил артистично въведение в темата - на 23 декември от 18 ч в Клуба на дейците на културата започва Коледната вечер за пиано, четири гласа и четири ръце - сопраните Искрена Павлова и Невена Кънчева, тенорът Дилян Близнаков и басът Бейков ще изпълнят заедно с пианистките Божена Петрова и Наталия Радославова любовни песни и валсове от Брамс и популярни празнични песни.
Всички прояви от афиша на фестивала са безплатни, с изключение на гала концерта на Калуди Калудов с канцонети, който също е в празничната програма - на 13 декември от 19 ч в Доходното.
На 31 декември от 22.30 ч от Общината канят русенци заедно да изпратят старата и да посрещнат новата година в компанията на Орлин Павлов и Поли Генова, трио ДиЛиДа и оркестъра и солистите на Фолклорен танцов театър „Найден Киров“.