Отпускането само на 95% от държавната субсидия, невъзможността да се реализират проекти за крайбрежната ивица поради нейната изключителна държавна собственост, забавянията на плащанията по програмите за временна заетост и вечните теми за инфраструктурата и битката с комарите всяка година - това бяха част от проблемите, поставени на масата от общинските кметове и председателите на общински съвети по време на работна среща в Сливо поле. Тя се проведе по инициатива на Областна администрация и в нея, освен областния управител Венцислав Калчев и заместниците му Милена Хинкова и Айлян Карамехмедова, участваха депутатите Екатерина Заякова и Добрин Данев от Коалиция за България и Ферихан Ахмедова от ДПС.
Народните представители запознаха участниците с рамките на държавния бюджет за 2014 година, който предвижда повече средства за образование, здравеопазване и социални дейности, и предстоящите законодателни инициативи. Особен интерес предизвика информацията за публично-инвестиционната програма на правителството, чиято цел е да се намалят диспропорциите между регионите, като се финансират проекти, които носят икономически растеж. По програмата се предвидени 500 милиона лева, предстои разработването на критерии, по които ще се одобряват и финансират проекти. Те ще бъдат разглеждани първо на областно ниво, а след това и от междуведомствена комисия. Добрин Данев уточни, че на срещата на БСП и ДПС на Боровец е обсъдено тези пари да бъдат разпределени равномерно между всички области, тоест по около 20 млн. лева на област. И те няма да се влагат в чешми, мостове и градинки, а само в проекти, които развиват икономиката на региона.
Подобни срещи ще бъдат провеждани и в бъдеще, като домакини ще бъдат различни общини в областта. На следващата например ще се обсъждат младежката безработица и мерките за справяне с нея.