В Русе всъщност няма безработица. Тази теза защитиха няколко предприемачи на вчерашната кръгла маса по проблемите на местния бизнес, организирана от кмета Пламен Стоилов и екипа му. По оценките на мениджърите стотици и дори хиляди свободни места остават незаети, докато огромен брой русенци продължават да се водят регистрирани в бюрата по труда, получават пари по различни социални програми и не желаят да се хванат на истинска работа.
Държавата харчи огромни суми, за да квалифицира безработните, които всъщност не желаят да работят. Обучавахме на такъв курс 55 човека, от които на работа при нас останаха 7, двама от тях от защитени жилища с увреждания, които всъщност са най-съвестните ни работници. Предложихме работа на всички, можем да вземем и 100 човека. Но курсистите не пожелаха, някои дори ми казаха направо, че са се записали само заради тези 8 лева, които ще получават, докато се обучават, разказа управителят на „Арда“ Димитър Балканджиев.
Неадекватната политика на трудовия пазар бе само един от проблемите, които бизнесът постави на кръглата маса. Предприемачите изразиха недоволството си от Закона за обществени поръчки, който на практика ги лишава от възможности за участие в тях, от все още непремахнатите такси за преминаване през Дунав мост, които пречат на търговските връзки с Румъния и правят много трудно наемането на работна ръка от Гюргево, от разрастването на сивата икономика, която конкурира лоялните към държавата и служителите си фирми и др.
Всички тези пречки обаче са приоритет на държавата и правителството и не могат да се решат от Общината, подчерта кметът Пламен Стоилов. Той пое ангажимент да съдейства по въпросите в неговите правомощия - за таксата смет за фирмите и по организацията на движението по градските улици и паркирането. По които, според него, всъщност вече се работи.
В крайна сметка, въпреки споровете и по-острия на моменти тон, кръглата маса постигна поне един положителен резултат - стана ясно, че такива срещи на властта и институциите с бизнеса ще станат редовни, като се промени само форматът им, за да бъдат по-ефективни. Полезните идеи, срещу които нямаше как някой да възрази, включваха изработването на сайт и рекламен каталог на Русе. В тях местните фирми ще могат да промотират предлаганите от тях стоки и услуги, оферти за работа и т.н., като се акцентира на Русе не само като туристическа дестинация, но и като удобно място за правене на бизнес.