На адрес „Панайот Хитов“ 9 в Русе специалисти са готови да помогнат напълно безплатно на деца, чиито семейства са в криза или предстои раздяла между родителите. Това обявиха вчера от център „Динамика“, които с подкрепата на Агенцията за социално подпомагане работиха в продължение на 13 месеца по проект за социална интеграция. Проектът бе на стойност 220 132.64 лева и е финансиран от Европейския социален фонд.
Основната цел е да се развие медиацията като метод за решаване на семейни проблеми, особено в случаи на раздяла на родители, а децата се превръщат в „пощенска кутия“ за обиди помежду им, обясни Деана Димова от център „Динамика“. Добрите модели на тази практика са били проучени в Германия, където социалната система има многогодишен опит в тази сфера.
Трябва да има промяна в начина на мислене на родителите и на цялото общество, защото е изключително травмиращо за децата да се преминава през добре познатите процедури на съд и делби, коментира доц.Сашо Нунев от Русенския университет, който е изработил и методика за работа в Центъра за интегрирана подкрепа за деца и семейства в криза.