Главният архитект Симеон Рангелов вчера беше дисциплинарно уволнен. Заповедта ми е съобразена със становището на дисциплинарната комисия, която бе подновена, след като Рангелов се завърна на работа след отсъствие по болест, обясни кметът Пламен Стоилов.
Повод за уволнението на главния архитект стана скандалът около „преместваемото“ заведение „План Б“ на Красимир Даков на площад „Батенберг“. Той гръмна след писмо на Окръжна прокуратура до кмета.
Позовавайки се на становище на Дирекция „Национален строителен контрол“, тя оспори статута на преместваемия обект и неговата законност и настоя той да бъде премахнат. Към нарушенията беше прибавено и това, че проектите не са съгласувани с Националния институт за недвижимото културно наследство.
В резултат кметът Пламен Стоилов поиска оставката на арх.Симеон Рангелов заради уронване на престижа на Общината и издаде две заповеди за събаряне - една за самото заведение, друга - за слънцезащитното съоръжение. Главният архитект отказа да подаде оставка и срещу него бе образувана дисциплинарна комисия. Малко след това обаче той внезапно постъпи в болница и тя беше спряна.
Бизнесменът Красимир Даков пък обжалва в съда кметските заповеди и към момента делата са още висящи. По едното Административният съд се произнесе, че заведението е строеж, а не преместваем обект, но решението се жали във ВАС. По делото за слънцезащитното съоръжение няма още решение.
Заповедта за уволнението на арх. Рангелов от вчера е мотивирана с уронване на престижа на Общината и с факта, че е подписал документите на Даков, без да има съгласуване с НИНКН на заведението, слънцезащитното съоръжение и на детската площадка, която бизнесменът смятал да прави. Кметът смята, че гл. архитект е виновен, защото не е изпълнил служебните си задължения. Той не приема писмените и устни обяснения на арх.Рангелов за основателни.
На въпроса дали ще обжалва уволнението си, Симеон Рангелов отговори, че най-вероятно ще го направи, но решението ще вземе след юридическа консултация. Тъй като всички мотиви са свързани единствено с липсата на съгласуване с НИНКН, много важно ще бъде становището на съда по заведените две дела, за да стане ясно дали въобще е било необходимо това, коментира още арх. Рангелов.
Според довчерашия главен архитект заведението на Красимир Даков е само повод за уволнението му. Нямахме конфликт с кмета, но се разминавахме в някои виждания и методи на работа, поясни Рангелов.
Не искам да коментирам позицията на Рангелов, това е лично становище и той има право на него, каза кметът Пламен Стоилов и подчерта, че при решението си се е ръководител от интересите на Общината. Що се отнася до това дали архитектът ще обжалва уволнението си, кметът заяви, че това е негово право.