Гордостта на Русе като врата на България към Европа, доказана и с над 100 новаторства и събития, случили се в държавата за първи път именно в Малката Виена, са темата на новия календар на русенското издателство „Парнас“ за 2014 година.
Верен на себе си, издателят Пламен Абаджиев вече близо двадесет години следва традицията да радва и впечатлява русенци и гостите на града с календари, в които доминира темата за Русе. Така през различните години хиляди хора в домовете и в деловите си офиси проследяваха хода на времето, като заедно с това си припомняха различни ракурси от миналото и от съвремеността на най-големия български град на река Дунав. Старинната архитектура, живописните кътчета, историческите и природни забележителности година след година ставаха обект на акварел, цветна графика, фотографски етюди, които правеха календарите на „Парнас“ не просто запомнящи се, а определено разпознаваеми.
За 2014 година темата „Русе“ намира нов и ярко въздействащ израз по страниците с годишните месеци и дати. Този път творческият тандем на издателя Абаджиев и известния русенски художник Иван Иванов - Йоаний са се обърнали към факт, който е неизменен повод за гордост на русенци. Избраната тема е „Духовност“, която е една от запазените марки на града, а стилните колажирани илюстрации представят част от първите неща, които са навлезли в новата българска държава именно от Русе. Първата кинопрожекция, първият построен български кораб, първата печатница са част от събитията, които бележат европейската битност на следосвобожденска България. Заедно с това календарът припомня, че първият български нобелов лауреат е роден именно в Русе. Дори на заглавната страница на календара е поставено факсимиле от акта за раждане на Елиас Жак Канети. Отгръщайки страниците, русенци и техните гости, приятели и делови партньори ще бъдат заинтригувани от вплетени в графичните творби на Йоаний вестникарски съобщения и фотографии от едновремешни русенски вестници, ще се любуват на духа на града, който жителите на Малката Виена пазят грижливо и днес.
Новият русенски календар е продължение на друг артистичен проект на Абаджиев и Йоаний - преди време двамата издадоха стилна папка с графики, напомнящи папируси, в които бяха представени част от премиерните за страната русенски събития и факти.
Впечатляващият календар, който се вписва в кампанията за кандидатурата на Русе като Европейска столица на културата през 2019 г., е вече в книжарниците.