Русенски деца от сдружение „Приятели на музея“ участват във фестивала „Европа е нашата детска площадка“ в гръцкия град Кавала. Групата е водена от Мира Душкова, преподавател в Русенския университет. Партньори по проекта на сдружение „Димофилия“ са градове от Швеция, Германия, Полша, всички те представят различни традиционни игри и спортове от своите страни.
В Русе етнографите Николай Ненов, Десислава Тихолова и Искра Тодорова проучиха и записаха 53 традиционни игри в миналото. Играта, която русенци ще представят, се казва „Да бий, да бий...“ или „Игра на държави“. Домакините от Гърция веднага припознаха в нея тяхната „Хорас“ или „Страни“, която се играе с топка.
Първи поляците показаха играта „Зоска“, от чието описание става ясно, че се играе с откъсната глава на кукла на име Зоска. Представянето на играта на русенци е на 25 юли в парка „Свети Лука“ в Кавала. След това деца от всички страни ще се включат в играта, а по-късно ще има традиционен балкански театър на сенките „Карагьоз“ и музикален концерт.