Нова машина, която за минути запечатва улични дупки, демонстрира вчера общинското предприятие „Комунални дейности“ на бул. „Тутракан“.
Методът на работа се нарича „печматик“. Технологията е уникална с това, че изпълнява последователно няколко операции - издухва, засмолява, сама смесва емулсията и фракцията, като едновременно с това я загрява, и накрая я полага под налягане, обясни зам.-кметът Свилен Иванов.
При старата технология всички тези операции се изпълняват отделно, освен това се налага рязане и валиране, не се затваря платното.
С новата машина се спестява време и работна ръка. Една средно голяма дупка се запечатва за около 5-6 минути, което ще ускори ремонтите. Най-важното е, че новата техника позволява да се работи и през зимата, тъй като асфалтовата смес се загрява в машината. Свилен Иванов подчерта, че това ще сложи край на ремонтите със студен асфалт през студения период, за които практиката показа, че не са издръжливи и ефективни.
Новозакупената машина е втора употреба, доставена е от Чехия за около 100 000 лева, осигурени от  общинското предприятие. От сега до края на годината тя ще работи в населените места на общината. Първо ще запълва дупки в Мартен, а след това и в други селища.
Освен запълването на дупки и ремонт на тротоари, предприятието е ангажирано и с направата на повдигнати пешеходни пътеки. До момента от планираните 5 са  готови 3 - срещу Автогара Юг, до „Олимп“ и при „Млечна кухня“. На комисия по безопасност на движението Свилен Иванов съобщи, че се очаква да бъдат определени още няколко места за повдигнати пешеходни пътеки. Той уточни, че те се правят с цел опазване на живота на пешеходците само на ключови места по преценка на експертите в комисията.