Започнаха консултациите при президента Росен Плевнелиев с парламентарните групи в 42-ото Народното събрание, часове след като оставката на кабинета "Орешарски" бе приета.

В сградата на "Дондуков" 2 за участие в консултациите дойдоха председателите на трите основни парламентарни групи – Атанас Мерджанов, Бойко Борисов и Лютви Местан. Единствено лидерът на ГЕРБ дойде в президентството сам. Мерджанов е придружаван от Корнелия Нинова, а Местан от Йордан Цонев и Камен Костадинов.

На влизане в президентството председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов заяви, че намира днешните консултации за доста прибързан ход от страна на президента и идва само от уважение към институцията. Според него не е редно в деня на гласуването на оставката скорострелно да бъдат свикани консултациите. Мерджанов уточни, че БСП ще участват в консултации и допълни, че първо трябва получат отговор от ръководството на партията. Той припомни, че след два дни БСП имат Конгрес, а в момента тече пленум.

Президентът ще връчи още днес проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 42-ото Народно събрание на най-голямата политическа сила – ГЕРБ. Това ще стане след разговорите в зала, които са закрити за медиите. Преди връчването на мандата Плевнелиев ще направи официално явление, а след това ще връчи мандата на Борисов. По-рано в парламента лидерът на ГЕРБ каза, че вече е подготвил папката си и ще върне мандата веднага. Лидерът на ДПС Лютви Местан път призова всички политически лидери да не правят опити за друго правителство в рамките на това Народно събрание.