Кой ще бъде новият лидер на БСП, ще решава партийният конгрес на 27 юли. Очаква се това да се случи след балотаж, тъй като кандидатите за поста засега са 8. От тях четирима са номинирани и от русенските социалисти - Драгомир Стойнев, Янаки Стоилов, Мая Манолова и Корнелия Нинова. Но местните червени не застанаха твърдо зад никого, а заявиха, че техните делегати ще решат на кого да дадат доверието си, след като изслушат всички кандидати на конгреса. От Русе във форума ще участват 11 души, а общо от областта - 22.
На общинските събрания също са лансирани няколко имена, но изявен фаворит на местно ниво не е очертан. Разбира се, ако не се брои фактът, че самият Сергей Станишев посочи за поста министъра на икономиката Драгомир Стойнев. Областният лидер на БСП Милена Хинкова смята, че поне в началото това по-скоро е било в негов минус. Но позициите, които той изложил, показали, че има защо да участва в лидерската надпревара. 
Според нея новият лидер на БСП трябва да бъде човек, който може да обедини структурите, който има нови идеи за повишаване на влиянието на партията в обществото. Едно фрагментирано Народно събрание, каквото е днешното и каквото се очаква да бъде и следващото, изисква нашият лидер да може да излезе с предложения, които да приобщят и по-широк кръг от българското общество, включително и опозиционни сили, коментира още Хинкова.
Най-силна подкрепа русенските социалисти дали за зам.-председателя на партията Янаки Стоилов. Защото е добре познат тук и защото левите му идеи се ползвали с популярност. Не малко застанали и зад кандидатурата на Стойнев. Двете дами Корнелия Нинова и Мая Манолова също имали сериозни симпатизанти и аргументи. Самата Хинкова смята и председателя на Народното събрание Михаил Миков за силна кандидатура. Той е с юридическо образование, консенсусна фигура и широко скроен, коментира тя личността му.
И депутатът Добрин Данев, който също е делегат на конгреса, казва, че решението кой да оглави БСП, ще се вземе в последния момент на самия форум. Всички, които се кандидатират, са достойни, затова е важно да чуем кой какво ще прави и с каква платформа ще излезе, каза той. Данев смята, че ще спечели този, който покаже ясна визия за това как да се върне доверието в БСП, който заложи на връзката и работата със структурите, нещо, което в момента е занемарено. Според Данев е важно новото ръководство да изпълнява поетите ангажименти към партийните структури, но и предизборните си обещания.
Личната прогноза на Добрин Данев е, че на балотажа ще отидат мъж и жена. Мъжът ще е или Михаил Миков, или Янаки Стоилов, а жената - Корнелия Нинова, смята той. Областният лидер Милена Хинкова е по-скоро скептична за шансовете на дамите, тя прогнозира, че отново мъж ще застане начело на БСП.