Десетки русенци извиват вече седмица опашка пред Районната здравна каса, за да презаверят рецептурните си книжки. Крайният срок за това е 31 август, след който обаче няма да има някакви наказания. След тази дата в книжките задължително трябва да фигурират новите кодове на заболяванията, за които са предписани лекарствата, иначе болните няма да могат да си ги получат.
Още на 25 ноември миналата година сме уведомили всички общопрактикуващи лекари и аптеки, които имат договори със Здравната каса, че има промяна в кодовете на болестите и пациентите трябва да презаверят рецептурните си книжки, обясни вчера директорът на Здравната каса в Русе Калоян Копчев.
Тази промяна всъщност е международна и българската система е длъжна да я въведе. Пациентите са имали на разположение седем месеца, в които да презаверят книжките си, тъй като от 1 септември в тях ще се вписват само заболявания с четиризначни кодове.
Уведомили сме всички колеги и съм сигурен, че от своя страна, те са напомнили на пациентите си, но по стар български обичай всички чакат последния момент, коментира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Русе д-р Орлин Кожухаров.
Отменили сме обедните почивки на служителите и дори събираме книжки за презаверяване, за да не чакат хората на опашка, но въпреки това има струпване точно до 15 ч и нито един пациент след този час, обясни още шефът на Здравната каса в Русе.