България и Румъния трябва да кандидатстват със съвместен проект пред Европейския съюз за закупуване на автоматизирана система за разпръскване на химикали по Дунав мост през зимата и за охлаждане и измиване на съоръжението през лятото. Това предложи вчера на българо-румънската работна среща за създаване на организация за почистване и поддържане на Дунав мост директорът на Областно пътно управление Пламен Петков. Според предварително проучване системата струва 2.4 млн. евро и това са доста пари за бюджетите на двете страни. Ако обаче проектът бъде одобрен от ЕС, парите ще се отпуснат от неговите фондове и системата може да бъде купена, аргументира се Петков и допълни, че това предложение той прави от 10 години насам.
Поводът за подновяване на идеята за специалната система бе фактът, че Румъния е издействала по европроекти необходимите пари за ремонта на Дунав мост в своя участък. Очаква се ремонтните дейности да започнат през ранна пролет, за да може до лятото те да завършат.
Предложението на Петков заинтригува участниците в срещата, но дали ще се стигне до реален резултат, все още не може да се каже.
Тази зима съоръжението ще се чисти от сняг от обединение „Пътно поддържане“-Русе, каза още шефът на Пътното. Подходите към него ще се осигуряват от фирми от двете страни, като за Русе отговорността за самия контролен пункт е на фирма „Берус“.
Вчера областният управител Венцислав Калчев и префектът на окръг Гюргево Нина Кришу подписаха протокол за почистването и поддържането на Дунав мост през зимния период 2013-2014 година в присъствието на шефове на свързани със сигурността български и румънски институции.