Бившата резиденция на Тодор Живков в Лесопарка „Липник“ ще бъде превърната в резиденция за възрастни хора. Това е идеята на новите й собственици, съобщи един от тях - Теодор Димитров.
Имотът бе продаден от частен съдебен изпълнител миналия петък заради големи дългове на предишния й собственик. На търга наддаваха две фирми, победителят „Тива Ком“ спечели с цена 394 000 лева.
Димитров, който е и ръководител на бъдещия проект, обясни, че осъществяването на идеята и превръщането на резиденцията в частен дом за възрастни хора е част от политиката на русенската фирма, работеща в областта не международната спедиция.
„Освен да генерираме приходи, искаме да правим и нещо полезно. От три години подпомагаме финансово женския баскетболен клуб „Дунав 8806“, а другият собственик на фирмата - Иван Иванов, ръководи фонд „Математика на бъдещето“ към училищното настоятелство на МГ „Баба Тонка“, който подпомага инициативи на талантливи деца“, обясни Димитров.
Според него закупеният имот крие рискове. На резиденцията, която се състои от три корпуса, е имало само външен оглед. Липсва архитектурен план, няма план за ВиК-мрежата, а земята е държавна.
„Тепърва ще има специализирани огледи на сградата, за да видим точното й техническо състояние. Ще трябва да се направят архитектурни проекти отново, защото заради специфичното й някогашно предназначение всичко е засекретено и изчезнало от архивите“, обясни Димитров.
Според него са необходими около един-два месеца, за да минат огледите и да се установи реалното състояние на резиденцията.
„Надявам се, че през септември ще можем от идейния проект да преминем към осъществяване на бизнес плана. Идеята е да използваме зимния период за реконструкция и през лятото на следващата година, ако не срещнем пречки от техническо и административно естество, да отворим врати“, каза Димитров.
По думите му търсенето на подобни услуги в страната надхвърля предлагането.
„За съжаление клиентите на този вид домове се увеличават. Застаряването на населението е факт и все повече хора ще имат нужда от специализирани грижи. Ние ще ги предлагаме на най-високо ниво, разбира се - срещу заплащане. Мисля си, че правим нещо добро“, казва Димитров.
„Нашият дом ще бъде по-малък, бутиков. Идеята е разработването му да стане на модули. В началото ще бъде отворена съвсем малка част - за 25-30 човека, като при евентуален успех той много лесно може да бъде разширен, тъй като имотът позволява това. Искаме да стане едно райско кътче в лесопарка „Липник“. Ще го свържем и с идеята на Община Русе за придобиване на държавния горски фонд и разработване на местността в активно място за отдих“, казва Димитров.
По думите му могат да бъдат разработени два варианта за резиденцията - за дългосрочно пребиваване на възрастни хора и за краткосрочно настаняване.
„Например млади хора искат да отидат на почивка, но гледат възрастни родители. Те могат да ги доведат в резиденцията за времето, в което ги няма. При нас те ще получат всички необходими грижи“, обясни Димитров.
Собствениците на резиденцията се надяват за съдействие и разбиране от страна на общинската и областната администрация.
„Надявам се, че създаването на един нов местен бизнес в Русе ще срещне разбиране, каквото винаги досега сме и срещали“, заяви Димитров.
Той допълни още, че в момента се изчаква да приключи едноседмичният срок за обжалване по тръжната процедура, който ще изтече в началото на следващата седмица. „Ако всичко е наред, започваме работа“, каза ръководителят на проекта.