Успешен беше завършекът на творческия сезон за Федерация „Алтернативно кино“ и по-специално за русенци, които творят в кратките филмови жанрове. Това обобщи в навечерието на лятната ваканция президентът на федерацията Владимир Илиев. Но и подчерта, че за авторите на некомерсиалното кино ваканцията е относително понятие - така или иначе те търсят и намират своите сюжети постоянно, през цялата година. А освен това по традиция през август в Пиешчени, Словакия, ще се проведе световният конгрес и фестивал на УНИКА, където ще бъдат показани и български филми, а в делегацията са двама русенци - Татяна и Валентин Алахверджиеви.
През втората половина на юни русенци заявили много добро участие на Десетия юбилеен фестивал на краткия филм в Попово. Това е първият фестивал, който преди двадесет години подкрепи създаването на нашата федерация, отбелязва Илиев. Регламентът на феста е изключително строг - филмите, които се показват, трябва да бъдат с продължителност от 1 до 7 минути и нито секунда повече. Русенската програма включвала 7 филма на Владимир Илиев, Бранимир Попов, Николай Василев, Венцислав Михов, Валентин и Таня Алахверджиеви. Две от лентите -
„Диалог“ и „Пенко Героя“ получили награди
съответно за най-кратък филм и за сценарий. Междувременно, в рамките на фестивала в Попово бил проведен и деветият редовен конгрес на федерацията „Алтернативно кино“, като русенецът Владо Илиев е преизбран за президент, а Вальо Алахверджиев е председател на контролната комисия.
В първите дни на юли русенските кинаджии вместо да потеглят към морето, тръгнали в същата посока, но спрели на половината път - причината е Международният фестивал на филми с историческа тематика, който се провежда в Шумен. Това е най-дълголетният български фестивал за любителски филми, обяснява Владимир Илиев. Създаден през 1971 година, десет години по-късно той става национален, а от 2002 г. е и международен. Тази година със свои филми участвали кинотворци, работещи в краткия жанр, от България, Македония, Русия, Украйна, Казахстан, Чувашия, Австрия, Германия, Великобритания и Италия. Оценките за работата на участниците дава
авторитетно жури с председател Александър Донев
бившия председател на Националния филмов център, а в момента изпълнителен директор на „Орфей“.
Русенската програма от 6 филма, с която се представили майсторите на късия жанр от брега на Дунава, била призната за най-добрата на фестивала. Впечатляващ е филмът „Райчо Николов“ - портрет от необичаен ракурс на бележития български офицер, за когото малцина знаят нещо и то обикновено свършва до „момчето, преплувало Дунава с кратунките“. Адмирации пожънали „Орел на Дунава“, „Пенко Героя“, „С балон над Дунава“. В програмата на русенци е и филмът „Кино и още нещо“ - впечатляващата история за това как авторът на първия български игрален филм Васил Гендов и известният народен лечител Петър Димков спасяват мястото, на което се е намирала родната къща на Васил Левски в Карлово. Тогава Димков още не е бил прочут с билките, а е бил началник на военното поделение в Карлово, пояснява Владимир Илиев, който е и автор на лентата.
От Шумен русенци се завръщат с
Гран при за перфектната си програма
с наградата на Националния военно-исторически музей за филма „Райчо Николов“ на Владимир Попов и с наградата за музикално и звуково оформление на Венцислав Михов за „Местожителство“.
Иска ни се тази година да отбележим 90-годишнината от създаването на дружеството на кинолюбителите в България, казва Владимир Илиев. Паметната дата е 30 юни 1924 година, но най-вероятно официалното отбелязване ще бъде през октомври. Това ще стане или в Дома на киното в София, или в рамките на кинофестивала „Златната роза“ във Варна. Разговаряхме с колеги от София, те са на мнение, че такава годишнина трябва да събере повече хора, които са изкушени от киното, и заедно да отбележим и 90-годишнината на първия киноклуб в България и неговия основател Пантелей Карасимеонов, на който федерация „Алтернативно кино“ е наследник, обясни Илиев.
А докато „си почива“, той прави последен преглед върху втората част на своята книга за алтернативното кино, която вече е готова. 500 страници, диск с двадесет филма от цяла България /най-старият - от 1937 г./, около 200 снимки - това са само параметрите в цифри на бъдещото издание, което ще бъде отпечатано в издателство „Сиела“. Впечатляващо, нали?!